Verkkouutiset

Kokoomuksen Lauslahti ja Sirén: Yliopistojen rahoituksen on oltava läpinäkyvää

Uusi yliopistojen rahoitusasetus parantaa yliopistojen rahoituksen avoimuutta, kun strategisen rahoituksen perusteet määritellään ensimmäistä kertaa asetustasolla, toteavat kokoomuksen kansanedustajat Sanna Lauslahti ja Saara-Sofia Sirén.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Pidämme erittäin tärkeänä, että sopimusneuvottelujen jälkeen julkistetaan jokaisen yliopiston saaman strategisen rahoituksen määrä ja toimenpiteet, joiden perusteella sitä on myönnetty, Sanna Lauslahti ja Saara-Sofia Sirén sanovat.

Yliopiston rahoitus jakautuu jatkossa laskennallisin perustein myönnettävään ja strategiseen rahoitukseen. Laskennallisissa perusteissa otetaan huomioon laskennallisesti mitattavia tekijöitä, kuten tuotettuja tutkintoja ja julkaisuja. Strategisella rahoitusosuudella rahoitetaan sellaisia kehittämistoimenpiteitä, joiden tukeminen olisi muuten mahdotonta.

Viime viikolla valtioneuvoston hyväksymässä yliopistojen rahoitusasetuksessa vahvistettiin yliopistojen rahoitusmallin strategisen kehittämisen näkökulmaa. Rahoituksesta 12 prosenttia myönnetään strategiarahoituksena hallituksen korkeakoulupoliittisten tavoitteiden toteutumiseksi entisen 10 prosenttia sijasta.

Rahoituksen perusteita ovat työelämään siirtymisen nopeuttaminen, tutkimus- ja oppimisympäristöjen kehittäminen ja osaamisen hyödyntäminen, korkeakoulutuksen ja tutkimuksen vaikuttavuuden vahvistaminen, alue- ja alakohtaisten osaamiskeskittymien luominen sekä rakenteiden ja toimintatapojen uudistaminen.

– Strategiarahoitus katsoo tulevaisuuteen. Sen avulla on mahdollisuus uusiutua ja kehittää toimintaa. Laskennalliset kriteerit liittyvät aina aikaisempien vuosien toimintaan sellaisena kuin ne näyttäytyvät tilastoissa. Strategisen rahoituksen osuuden kasvattaminen antaa näin mahdollisuuksia laajaan kehittämistyöhön. Tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä, että siirryttäisiin yliopistojen rahoituksen tekemiseen hankepohjaiseksi, kokoomusedustajat huomauttavat.

Strategisella rahoituksella tuettavia toimenpiteitä ehdottavat yliopistot, ja niistä sovitaan opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa toukokuun sopimusneuvotteluissa.

– Lukuja ja perusteluita saa vertailla avoimesti. Tärkeätä on myös huolehtia, että ministeriön ja yliopistojen välillä tehtävissä sopimuksissa yksilöidään riittävän konkreettisella tasolla sovitut tavoitteet, Lauslahti ja Sirén sanovat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)