Verkkouutiset

Pirkko Mattila KSML:lle: Palvelut saadaan tuotettua korkealla veroasteella

Tuleva sosiaali- ja terveysministeri ei kannata palvelutuotannon vapauttamista pois julkisen vallan alta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tuleva sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps.) kertoo Keskisuomalaiselle ja Savon Sanomille olevansa pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskuntamallin kannattaja. Mattila ei siten kavahda korkeaa veroastetta ja valtion kattavaa vastuuta sosiaali- ja terveyspalveluista.

– Veroaste on korkea, mutta sillä saadaan tuotettua sivistyspalveluita ja terveyspalveluita sekä sosiaaliturvaa. En kannata sitä, että kaikkea voisi vapauttaa. Ei julkista valtaa niin vain siirretä, hän sanoo KSML/SS:n haastattelussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Julkisen rahan käytön avoimuus sosiaali- ja terveyssektorilla on Mattilalle tärkeää.

– Kannatan henkilökohtaisesti keskustelua julkisuuslaista. Yhtiöiden toiminnan tulee olla avointa, sekä yksityisten että kunnallisten.

Hänen mukaan on tarpeen varmistaa, etteivät ulkomaisessa omistuksessa olevat terveysyhtiöt pääse hyötymään sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta.

– Näen tärkeänä, että asiaa aletaan selvittää. Siitä voi olla rakentavasti huolissaan, että tämä ei vain mene terveysbisnekseksi. Kaikesta ei voi ajatella, että on hyvä, kun yksityinen tuottaa palvelun, Mattila sanoo.

Ulkomaalaisomisteisten yhtiöiden kohdalla Mattilan huoli kohdistuu sekä voittojen kulkeutumiseen Suomen ulkopuolelle että verovarojen käytön avoimuuteen.

– Veronmaksajien pitää saada olla siinä mielessä kingi ja johtaja, että näkee, mihin hänen rahansa menevät. Monessako yrityksessä johtaja ei saa tietää, mihin hänen rahansa menevät?

Esimerkiksi isojen terveyskonsernien Attendon, Mehiläisen ja Terveystalon omistus on ulkomailla.

Mattila kannattaa sitä, että Suomi lähtee tosissaan havittelemaan Brexitin vuoksi Lontoosta pois vedettävää EU:n lääkevirastoa.

– Ilman muuta sitä kannattaa havitella ja olla aktiivinen Brysselin suuntaan. En tiedä, kuka ja mikä taho Brysselin käytäville lähtee hiipimään, mutta tässä vaiheessa ja näillä tiedoilla näytän vihreää valoa.

Pirkko Mattila nimitetään sosiaali- ja terveysministeriksi ensi viikolla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)