Verkkouutiset

Keskustanuoret: Suljettu listavaali rajoittaa kansanvaltaa

Keskustanuoret on huolissaan pohdiskeluista suljetuista listavaaleista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– On tervettä käydä keskustelua maakuntavaalien vaalitavasta, mutta suljettu listavaalimenettely tallaa kansanvallan varpaille, Keskustanuoret. toteaa tiedotteessaan.

Keskustanuorten mielestä äänestäjien on saatava päättää puolueen lisäksi myös henkilö.

– Myöskään aluepolitiikka ei ole peruste suljetuille listavaaleille, sillä maakunnan ykkösnimeksi nimetään helposti suuren kaupungin herra. Myös aluepoliittisesti suljettu listavaali kävelee demokratian varpaille.

Nykyinen suhteellinen ja avoin vaalitapa sekä kunta-, eduskunta-, europarlamentti- ja maakuntavaaleissa on Keskustanuorten mielestä selkeä ja yhtenäinen järjestelmä, joka ei aliarvioi äänestäjän kiinnostusta.

– Äänestysaktiivisuuden nostamiseksi kaivataan selkeyttä, eikä entistä monimutkaisempaa kokonaisuutta.

Keskustanuorten mielestä on harhaanjohtavaa olettaa, että suljetut listavaalit olisivat nuorille taloudellisesti muita vaalijärjestelmiä kannattavampi vaihtoehto.

Suljettuja listavaaleja on perusteltu puolueiden vaaliohjelmien merkityksen nostamisella, mutta on syytä huomioida, että samalla myös puoluekuri äänestyspäätöksissä kasvaisi. Nuorten ehdokkaiden äänestäjäkunta ei ole läheskään aina puolueuskollista, vaan äänestyspäätös perustuu usein yksittäisen henkilön ominaisuuksiin.

– On syytä todeta avoimesti, että ehdokkaiden sijoittaminen listalle järjestykseen johtaa suotta heidän arvottamiseen negatiivisessa valossa. Kuka haluaa antaa innokkaasti suostumuksensa listan viimeiseksi nimeksi? Esimerkiksi ministerille kärkinimeä alhaisempi listasijoitus olisi nöyryyttävää, toteaa Keskustanuorten puheenjohtaja Hilkka Kemppi.

Lue myös: Ben Zyskowicz: Unohtakaa pitkät listat – ne etäännyttäisivät äänestäjät

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)