Verkkouutiset

Heidi Hautala varoittaa Venäjä-liennytyksestä – ”Hintana voi olla Ukraina”

Europarlamentaarikko Heidi Hautalan (vihr.) mukaan yhteistyön lisääminen Venäjän kanssa voi pahimmillaan maksaa Euroopalle Ukrainan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Heidi Hautala arvioi Verkkouutisille asenteiden Venäjää kohtaan lieventyneen viime aikoina. Hautalan mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on onnistunut tavoitteissaan.

– Hän on palannut kansainvälisiin neuvottelupöytiin aktiivisena toimijana. EU:n on pidettävä Ukrainan puolta tästä huolimatta. Meidän on löydettävä sellainen ratkaisu, jolla saadaan Venäjän rakentava panos Syyrian kriisin ratkaisemiseen ja silti pidetään kiinni siitä, että Minskin sopimus pannaan kaikilta osin täytäntöön.

Hautalan mielestä Ukraina on unohtunut. Viime aikoina esimerkiksi Etyj on raportoinut uusista väkivaltaisuuksista ja molemminpuolisesta joukkojen keskittämisestä separatistialueiden rajoille. Uutisissa tämä ei ole pahemmin näkynyt.

– Meillä ei ole tietoa siitä, mitkä ovat sitten Venäjän seuraavat siirrot. Tilanne on epävakaa, Hautala toteaa.

Hänen mukaansa tilanne vaatii luovaa diplomatiaa.

– Mikäli Syyrian sopu on edes ylipäätänsä mahdollinen, ei sitä saa maksattaa Ukrainalla.

Hautala uskoo Venäjän sotilaallisen väliintulon Syyriassa johtaneen tilanteeseen, jossa presidentti Putin on pakko ottaa osaksi Syyrian tilanteen ratkaisemista.

– On varmaan ainakin väliaikaisesti pakko hyväksyä, että Syyrian presidentti Bashar al-Assadin kanssa on neuvoteltava jollain tavalla. Tästä on varmaan pakko tinkiä – mieluummin kuin Ukrainasta.

”Venäjän pelisuunnitelma”

Heidi Hautalan mukaan Venäjä pyrkii hajottamaan monin tavoin Euroopan unionin sisäistä yhtenäisyyttä.

– Heillä on varmasti melko tarkka pelisuunnitelma siihen, miten sitä jatkossakin tehdään.

Hautala kertoo pyrkimyksien näkyvän Euroopan parlamentissakin.

– Äärioikealla, kuten esimerkiksi Ranskan kansallisrintaman (Front Nationale -puolue), piireissä puolustetaan Venäjää jopa kirjaimellisesti sanottuna raivokkaasti, hän toteaa.

Hautalan mukaan ”koetuksen paikkoja” nähdään, kun EU-maat joutuvat seuraavan kerran päättämään Venäjä-pakotteista.

– Vielä tällä hetkellä yhtenäisyys pitää, mutta kyllä sitä yritetään monella tavalla hajottaa.”Ukrainaa ei saa unohtaa”

”Mitä maksaisitte?”

Heidi Hautala muistutti Ukrainasta perjantaina Eurooppatiedotuksen meppikahveilla Helsingissä.

Siirtolaistilanteeseen ja turvallisuuspolitiikkaan keskittyneessä tilaisuudessa puhuivat Hautalan lisäksi europarlamentaarikot Liisa Jaakonsaari (sd.), Miapetra Kumpula-Natri (sd.) ja Sirpa Pietikäinen (kok.).

Liisa Jaakonsaari varoitti EU:n saattavan ajautua ”yhteistyöhön diktaattorien kanssa”. Tällä hän viittasi EU:n pyrkimyksiin padota pakolaisvirtoja niiden lähtömaissa.

– Kun Venäjä ja Turkki ja muut ovat mukana tässä, niin mikä sen hinta sitten on. Sen hinta saattaa olla Unkari tai sen hinta saattaa olla Turkin ihmisoikeuskehityksen hidastuminen. Tätä kannattaa miettiä, Jaakonsaari totesi.

– Tästä voi ottaa suoraan kopin. Se hinta voi myös olla Ukraina, Heidi Hautala vastasi.

– S&D-ryhmällä (EU-parlamentin sosiaalidemokraattinen ryhmä) on ollut viime viikolla iso kokous, jossa lämmiteltiin Venäjän ja EU:n suhteita. Olisi kiinnostavaa kuulla, mitä te olisitte valmiita maksamaan siitä, että suhteet lämpenevät, Hautala kysyi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)