Verkkouutiset

Europarlamentti siunasi unionin budjetit

Euroopan parlamentti hyväksyi keskiviikkona unionin talousarvion vuodelle 2015 ja lisätalousarvion vuodelle 2014.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Talousarvioon sisältyy 145,32 miljardia euroa maksusitoumuksia ja 141,21 miljardia euroa maksumäärärahoja vuodelle 2015. Talousarvion kuuluu myös 4,25 miljardin euron lisärahoitus vuoden 2014 maksamattomiin laskuihin.

– Nyt sovituilla summilla pystytään vain vakauttamaan tilannetta erääntyvien maksujen osalta. Olen kuitenkin toiveikas suunnitelmasta, jonka avulla pyritään vähentämään maksamattomien laskujen määrää, totesi parlamentin budjettivaliokunnan puheenjohtaja, liberaalimeppi Jean Arthuis talousarviosta käydyssä keskustelussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Jäsenmaiden hallitukset ovat hyväksyneet poliittiset sitoumukset, mutta eivät ole valmiita maksamaan niistä, hän totesi ja muistutti että maksut ovat suoraan yhteydessä sitoumuksiin.

Ensi vuotta koskevan kompromissiratkaisun turvin voidaan maksaa laskut niille, jotka kärsivät kaikkein eniten myöhästyneistä maksuista.

Europarlamentin vaatimuksesta komissio esittää suunnitelman, jonka avulla pyritään pääsemään eroon kasaantuvien laskujen sumasta.

Maksamattomien laskujen arvo oli 23,4 miljardia euroa vuoden 2013 lopussa ja komission arvion mukaan arvo voi nousta 25 miljardiin euroon kuluvan vuoden loppuun mennessä. Tavoitteena on määritellä ”kestävä taso”, jota maksamattomat laskut eivät saa ylittää.

Parlamentti vaati myös, että EU:n kilpailulainsäädäntöä rikkoneiden yritysten maksamista sakoista kertynyt 8,88 miljardia euroa käytetään kokonaisuudessaan laskusuman purkamiseen. EU:n jäsenmaat suostuivat lopulta käyttämään laskujen maksuun 3,53 miljardia euroa. Loput päätettiin palauttaa kansallisiin budjetteihin.

Varoja kasvun edistämiseen ja ulkosuhteisiin

Parlamentti myös torjui neuvoston esittämän 0,5 miljardin euron leikkauksen maksusitoumuksiin. Leikkaukset olisivat kohdistuneet kilpailukykyyn, kansalaisuusasioihin ja ulkosuhteisiin.

Ulkosuhteiden osalta maksumäärärahoja lisättiin 32 miljoonalla eurolla. Myös pankkivalvontaviranomaiset ja Frontex saavat lisärahoitusta.

Ensi vuoden EU:n talousarvio on maksusitoumusten osalta noin 2 prosenttia suurempi verrattuna vuoden 2014 talousarvioon. Maksumäärärahoja vuoden 2015 budjetissa on prosentin verran enemmän.

Maksumäärärahoista 88 prosenttia käytetään jäsenmaissa, kuusi prosenttia käytetään ulkosuhteisiin ja loput kuusi prosenttia hallinnollisiin kuluihin.

Kaikkiaan EU:n budjetti vastaa suuruudeltaan noin prosenttia EU:n bruttokansantulosta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)