Verkkouutiset

Ensimmäinen turvaselonteko: Kaiken perusta on luottamus

Eduskunnassa puhuttiin sisäisestä turvallisuudesta annetusta valtioneuvoston selonteosta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) totesi ensimmäistä sisäisen turvallisuuden selontekoa esitellessään, että ”työttömyys, maamme taloudellinen tilanne ja siitä johtuva etuuksien ja palveluiden heikennykset näkyvät yhä selvemmin tyytymättömyytenä kansalaisten keskuudessa. Samanaikaisesti tapahtunut turvapaikanhakijoiden määrän kasvu ja sen edellyttämät taloudelliset panostukset ovat entisestään vahvistaneet negatiivista ilmapiiriä ja vastakkainasettelua sekä heikentäneet turvallisuuden tunnetta”.

Sisäministerin mukaan turvallisuuden tunteeseen vaikuttaa erityisesti luottamus viranomaisten kykyyn vastata terrorismin uhkaan. Vaarana on hänen mukaansa se, että kaukaiseksi koetun viranomaistoiminnan rinnalle syntyy omankädenoikeuteen perustuvaa toimintaa.

– Kaiken turvallisuuden perusta on luottamus. Suomessa vallitsevasta luottamuksen ja legitimiteetin yhteyttä vahvistavasta perinteestä tulee pitää kiinni. Laajemmin luottamus vahvistaa edelleen sosiaalista koheesiota yhteisöissämme, joka luo pohjan turvallisuudelle, turvallisuuden tunteelle ja hyvin toimivalle yhteiskunnalle, Petteri Orpo sanoi.

Eduskunnan debatin aluksi sisäministeri totesi, että uutisissa olleista vastaanottokeskuksista poistuneesta 2 500 turvapaikanhakijasta suurin osa on poistunut maasta.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) korosti rajaturvallisuuteen liittyvien riskien todellisuutta ja sanoi niiden vaativan yhteistyötä. Hän toivoi paneutumista maahanmuuton perussyihin, koska seurauksien hoitaminen ei ole riittävää, ja ”tosiasioita tuottavaan tiedusteluun” panostamiseen.

Perussuomalaisten Pirkko Mattila kysyi ydinvoimalatyömaan vakavista ja pitkäaikaisista tihutöistä, joka on kohdistunut poliisiin ja joka tiettävästi voi olla ulkomailtakin johdettua toimintaa.

– Kyllä on ollut myös kansainvälisiä ilkivallan tekijöitä ja toimijoita, joka kertoo sen, että kytköksiä on ulkomaille. Poliisi ja suojelupoliisi ovat tässä asiassa operatiivisesti toiminnassa ja vastuussa, sisäministeri Petteri Orpo vastasi.

Timo Soini lisäsi, että oli ”karmaisevaa, missä kunnossa leiri oli sen jäljiltä, kun olivat vastustamassa ydinvoimaa”.

Kokoomuksen Kari Tolvanen kysyi eikö olisi perusteltua, että sisäministeri olisi ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan ja tasavallan presidentin muodostaman TP-UTVAn jäsen.

– Koska eihän sisäistä ja ulkoista turvallisuutta voi enää erottaa toisistaan, Kari Tolvanen perusteli.

Ulkoministeri Timo Soini vastasi Kari Tolvaselle.

– Todellakaan ei näytä olevan, mutta voin lohduttaa teitä, että kyllä hän (sisäministeri) siellä pöydänkulmassa on nyt istunut ihan jokaisessa kokouksessa, Timo Soini sanoi.

Sdp:n Mika Karin mukaan vuodesta toiseen jatkuva poliisien määrän tason lasku on väärä suunta ja kehitykselle pitää laittaa piste.

Vihreiden Olli-Poika Parviainen kysyi, onko sisäministeriöllä työkaluja edistää kovien paineiden alla olevien sisäisen turvallisuuden ammattilaisten jaksamista työssä. Hän kysyi myös satsaamisesta valtakunnallisesti lähipoliisitoimintaan.

Limuviinat uhkaavat

Kristillisdemokraattien Sari Essayah tiedusteli laskelmia siitä ”millä tavalla turvallisuustilanne tulee kehittymään, kun nyt hallitus on vapauttamassa vahvat oluet ja limuviinat ja myöskin jatkamassa ravintoloitten aukioloaikaa ja alkoholinmyyntiä siellä ja myöskin lisäämässä Alkon aukioloaikaa”.

– Millä tavalla tämä tulee lisäämään kotihälytysten määrää? Millä tavalla väkivalta ja henkirikokset tulevat lisääntymään?, Essayah kysyi.

Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Sampo Terho suuntasi sanansa sosialidemokraateille.

– Me kärsimme kyllä siitä, että poliisien määrä vähenee, kun emme ole vielä ehtineet tätä teidän aloittamaanne trendiä katkaisemaan. Me tulemme tällä vaalikaudella pysäyttämään poliisien määrän laskun ministerin lupaamaan 7 000:een. Te ette pystyneet sitä tekemään, Sampo Terho sanoi.

– Kuinka paljon tahansa kiemurtelette, pyörittelette tai pakenette vastuutanne, te olette jälleen kerran tehneet juuri sitä, mistä te nyt syytätte meitä. Ja kun me pysäytämme sen huonon suunnan, mitä te olette tehneet, niin jälleen te valitatte siitä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)