Yle: Sote-malli haudattu? – neuvotteluissa esillä viisi aluetta

Yle Uutisten saamien tietojen mukaan 15 alueen sote-malli on haudattu, ja pelastusta sote-sotkuun etsitään viidestä yhteistyöalueesta.

  • LKS 20151105 - Valtiovarainministerin (ylempi kerros) ja pääministerin huoneissa valtioneuvoston linnassa Helsingissä palaa valot myöhään torstai-iltana 5. marraskuuta 2015. Pääministeri Sipilän mukaan sote-ratkaisusta neuvotellaan perjantaiaamuun asti. Jos ratkaisua ei löydy, hallitus voi hajota. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

    Valtiovarainministerin ja pääministerin huoneissa valtioneuvoston linnassa paloi valot myöhään sote-kriisin puhjettua marraskuussa.

    ()

Yle Uutisten tietojen mukaan sote-neuvotteluissa oltaisiin päätymässä viiden yliopistosairaalan ympärille rakentuvaan erva-alueeseen, joita kutsutaan nyt yhteistyöalueiksi.

Uudessa mallissa tasoja olisi kolme: valtio, yhteistyöalue ja maakunta. Viidelle yhteistyöalueelle voisi kuulua tutkimuksen ja kehittämisen koordinointi. Lisäksi ne hoitaisivat hoitojen keskittämisen ja vaativimmissa hoidoissa kansalaisten tarvitsemat palveluketjut.

Sote-kriisi puhkesi marraskuussa, kun kokoomuksen mielestä sote-alueita piti olla 12 kappaletta ja keskustan mielestä 18. Kokoomus halusi alun perin vain viisi sote-aluetta.

Marraskuussa hallitus päätti, että mallissa perustoimijoita on vain kaksi: valtio ja maakunta. Sote-alueita piti tulla 15 ja itsehallintoalueita 18.

Hallituksen tavoitteena on ollut, että uusi sosiaali- ja terveydenhuoltolaki on valmis lausuntokierrokselle huhtikuussa. Sen on määrä tulla voimaan vuoden 2019 alusta, jolloin vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä itsehallintoalueille.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.