Verkkouutiset

Angela Merkel saapui pääministeri Stubbin vieraaksi

Saksan liittokansleri Angela Merkel tuli valtiovierailulle Suomeen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Talouslehti Forbesin maailman vaikutusvaltaisimmaksi naiseksi nimittämä liittokansleri Angela Merkel saapui maanantaina Suomeen pääministeri Alexander Stubbin (kok.) kutsusta.

Kahdenvälisen keskustelun ja työlounaan aikana oli tarkoitus keskustella Ukrainan tilanteesta, Venäjästä ja euroalueen taloustilanteesta. Lisäksi aiheina ovat Euroopan unionin itäinen kumppanuus sekä yhteinen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Tämän jälkeen Merkel tapaa tasavallan presidentti Sauli Niinistön, minkä jälkeen hän osallistuu yhdessä pääministeri Stubbin kanssa valtioneuvoston kanslian, Ulkopoliittisen instituutin ja Helsingin yliopiston järjestämään keskustelutilaisuuteen EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

Merkel on vakiinnuttanut pitkällä liittokanslerinurallaan asemansa Euroopan ykköspäättäjänä. Yksikään merkittävä päätös Euroopassa ei synny ilman liittokanslerin hyväksyntää, oli kyseessä sitten Ukrainan kriisi tai valuuttaunionin pelastamista koskevat päätökset.

Merkelin aseman tekee poikkeuksellisen vahvaksi Saksan nousu Euroopan ylivoimaisesti vahvimmaksi maaksi taloudellisesti. Toisaalta Merkelin asema selittyy jo kolmatta kautta jatkuvalla pitkällä liittokanslerin uralla.

Angela Merkel valittiin ensi kertaa liittokansleriksi vuonna 2005 konservatiivipuolue CDU:lle voitollisten liittovaltiopäivävaalien jälkeen. Silloin hallituskumppanina oli sosiaalidemokraattinen SPD-puolue. Vuosina 2009–2013 Merkel johti oikeistohallitusta, jossa CDU:n ja sen baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n lisäksi hallitsi liberaali FDP.

Vuoden 2013 liittovaltiopäivävaaleissa CDU-CSU saavutti murskavoiton 41,5 prosentin kannatuksella, mutta se ei riittänyt liittovaltiopäiville yksinkertaiseen paikkaenemmistöön. Syntyi uusi suuri koalitiohallitus jälleen yhteistyössä SPD:n kanssa.

Saksalaiset viittaavat liittokansleriinsa tuttavallisella nimityksellä ”Mutti Merkel”. Se tarkoittaa suomeksi ”Äiti Merkeliä” tai ”Mutsi Merkeliä”. Se kuvaa saksalaisten kunnioittavaa suhtautumista liittokansleriinsa, joka on onnistunut maailmantalouden turbulenssissa säilyttämään Saksan menestyvänä maana.

Merkel on alun perin koulutukseltaan fyysikko, mutta väitteli tohtoriksi fysikaalisen kemian alalta. Hän toimi nuoruudessaan tutkijana entisessä Itä-Saksassa. Liittovaltiopäivien jäseneksi hänet valittiin ensimmäisissä yhdistyneen Saksan vaaleissa vuonna 1990. Seuraavana vuonna hän nousi jo nais- ja nuorisoasioiden ministeriksi Helmut Kohlin hallitukseen. Seuraavassa Kohlin hallituksessa Merkel toimi ympäristö-, luonnonsuojelu- ja ydinturvallisuusministerinä. Lyhyen puoluesihteeripestin jälkeen Merkel nousi CDU-puolueen puheenjohtajaksi vuonna 2000.

Liittokansleri Merkelin ja pääministeri Stubbin tiedotustilaisuus välitetään suorana verkkolähetyksenä maanantaina 30. maaliskuuta klo 15 alkaen osoitteessa vn.fi/live.

Myös iltapäivän keskustelutilaisuus on nähtävissä suorana verkkolähetyksenä klo 16.30 alkaen osoitteessa vn.fi/live.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)