Taloustieteen professori maahanmuutosta: On vain nämä kaksi mahdollista ratkaisua

Professorin mukaan kasvaneen maahanmuuton suhteen on pakko olla inhorealisti ja aika vain pahentaa ongelmaa.

  • LKS 20151003 996; People attend the "Voices of Refugees" benefit festival organized in order to support refugees at the Heldenplatz in Vienna on Oktober 3, 2015. Austria has been a key transit point for many refugees reaching eastern Europe, and organisers said their bid to show public solidarity drew some 60,000 into the capital's streets. Charitable groups and NGOs called the rally with the slogan "Welcome Refugees!" LEHTIKUVA / AFP PHOTO / PATRICK DOMINGO

    Pakolaisten äänet -festivaalin yleisöjoukko Wienissä 3. lokakuuta 2015.

    ()

Taloustieteen professori Matti Virén kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuuden mielipidesivulla otsikolla Onko hyvinvointivaltion taru lopussa?. Hän viittaa Milton Friedmanin toteamukseen, että hyvinvointivaltio ja vapaa liikkuvuus (siirtolaisuus) eivät ole yhteen sovitettavissa.

Suomessa hyvinvointivaltio on viety ehkä pisimmälle koko maailmassa. Virénin mukaan "kysymys kuuluu, voidaanko tästä tasosta pitää kiinni, jos maahan muuttaa satoja tuhansia siirtolaisia, osin juuri hyvinvointivaltion vuoksi".

Professorin mukaan ollaan tekemisissä jopa kymmenen miljardin euron suuruisen menolisäyksen kanssa, jos jatkossa kaikki pääsevät osallisiksi samoista etuuksista. Ongelmat voi sivuuttaa toteamalla maahanmuuttajien tuottavan, "mutta juuri tässä suhteessa olemme hankaluuksissa", jos maahanmuuttajat vain syrjäyttävät kantaväestöä työntekijöinä.

"Nyt kaikki näyttää menevän väärin. Investointilama jatkuu, uusia työpaikkoja ei synny ja yritysten lukumäärä itse asiassa vähenee. Samanaikaisesti maahanmuuton välittömät kustannusvaikutukset lisäävät paineita verojen korotuksiin, mikä taas entisestään heikentää kilpailukykyä ja vaikeuttaa työpaikkojen syntyä", professori Matti Virén kirjoittaa.

Hänen mukaansa on helppo tokaista, ettei hyvinvointivaltiosta tarvitse tinkiä, mutta retoriikka ja talouden realiteetit eivät vastaa toisiaan.

"Kasvaneeseen maahanmuuttoon on sittenkin vain kaksi mahdollista ratkaisua: siirtolaisuuden hallinnollinen rajoittaminen tai sitten julkisen vallan tarjoamien palvelusten ja tulonsiirtojen supistaminen ja vielä kaikilta", Matti Virén toteaa.

"Kuulostaa pahalta, mutta meidän on pakko olla jossain vaiheessa inhorealisteja ja löytää ratkaisu ongelmiin. Aika ei hoida meidän ongelmiamme - päinvastoin".

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.