Verkkouutiset

Irak-operaatiosta varoitus: Suomen sotilaat ovat sunnileirin puolella

Asiantuntijan mukaan Suomi tukee Irakissa sotilaallisesti vain yhtä kurdipuoluetta. Sillä voi olla arvaamattomia seurauksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaiset sotilaat kouluttavat ISIS-järjestöä vastaan taistelevia kurdeja Irakissa. Suomalaissotilaiden päämaja on Erbilissä.

Geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija ja luennoitsija Alan Salehzadeh varoittaa Iltalehden blogissaan, ettei Irakin kurdialue ole yhtenäinen vaan jakaantuu Barzani- ja PUK-pääpuolueiden vaikutuspiireihin. Suomen hän sanoo tukevan vain ensiksi mainittua.

”Nämä alueet ovat keskenään riidoissa, ja kummallakin on oma kehittymisstrategiansa ja ylläpitää omia ulkosuhteita”, Alan Salehzadeh kirjoittaa.

”Mikäli suomalaissotilaiden avunanto kohdistuu vain tietyn puolueen alueelle (kuten nyt), on mahdollista että ISIS:n sodan päätyttyä kurdit käyttävät suomalaisilta saamansa sotaosaamista toisiaan vastaan”, hän jatkaa.

Salehzadehin mukaan Barzanin ja PUK:n aseelliset ryhmittyvät ovat aiemmin ottaneet yhteen keskenään.

”Kurdifederaation parlamentti on käytännössä lakkautettu Barzani-puolueen voimankäytön seurauksena. Barzanin aseelliset ryhmät estivät parlamentin puhemiestä palaamasta pääkaupunkiin ja työpaikalleen syyskuussa. Tämä oli tietenkin laitonta”, Salehzadeh kertoo.

Hän luonnehtii kurdialueen tilannetta taloudellisesti ja poliittisesti sekavaksi. Elinkeinoelämä riippuu pitkälti öljyn viennistä. Se on Barzani-puolueen hallinnassa.

Barzania johtaa edelleen sen perustaja Massoud Barzani, joka toimii myös kurdialueen presidenttinä. Alan Salehzadehin mukaan hän ei suostu luopumaan vallasta, vaikka onkin jo ylittänyt laissa määritetyn maksimiajan virassaan.

”Barzani johtaa puoluettaan klaanimiehen tavoin, antamalla kaikki tärkeät tehtävät omille sukulaisilleen. Nyt kurdialueen pääministeri, turvallisuusjoukkojen johtaja sekä talouden vastuuhenkilöt kuuluvat kaikki samaan perheeseen”, Salehzadeh kertoo.

Salehzadehin mielestä olisi hyvä harkita uudelleen, onko suomalaissotilaiden läsnäolo ylipäätään edelleen tarpeellista Pohjois-Irakissa vai ei.

”Jos on, eikö olisi parempi antaa neuvoja kaikille kurdialueen suurille puolueille tasapuolisesti, eikä vain barzanilaisille”, hän kysyy.

Salehzadeh muistuttaa kurdien jakautuvan myös shiia- ja sunnileireihin. Tällä hetkellä molemmat uskonnolliset ryhmittymät taistelevat ISIS-järjestöä vastaan. Hän pitää kuitenkin mahdollisena, että osapuolet riitautuvat tulevaisuudessa uudelleen tai jopa ajautuvat sotaan.

Salehzadeh kysyy, ovatko Suomen viranomaiset tietoisia siitä, että ”meidän sotilaamme ovat tällä hetkellä ikään kuin automaattisesti sunnileirin puolella”.

”Jos on pakko lähettää sotilaita konfliktialueelle, olisi ehkä viisainta hoitaa koko asia salaisesti, jotta terroristeja ei houkutella kostotoimiin”, hän toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)