Verkkouutiset

USU: Lähes 90 prosenttia nuorista vangeista uusintarikollisia

Ehdottoman tuomion istuneilla nuorilla vangeilla on suuri riski ajautua rikoskierteeseen, kertoo Uutissuomalainen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Alle 21-vuotiaita vankeusvankeja vapautui vuonna 2011 kaikkiaan 119. Heistä peräti 87 prosenttia palasi seuraavan viiden vuoden aikana kiven sisään.

Uusijoiden suhteellinen määrä kasvoi, sillä edellisvuonna vapautuneista nuorista vangeista uuteen rikokseen syyllistyi viiden vuoden aikana 78 prosenttia. Vapautuneista nuorista vangeista lähes kaikki olivat 18–21-vuotiaita.

Rikosseuraamuslaitoksen erikoistutkijan Sasu Tynin mukaan vapautuneiden nuorten vankien suurempi rikosaktiivisuus on ollut tiedossa pitkään.

– Nuoret uusivat rikoksen todennäköisemmin kuin vanhemmat ja miehet todennäköisemmin kuin naiset. Ja mitä useammin on ollut vankilassa, sen todennäköisempää on, että syyllistyy uuteen rikokseen, hän sanoo Uutissuomalaiselle.

Tyni huomauttaa, että suurella osalla nuorena vankilaan päätyneistä rikosura on jo vankilaan joutuessa pitkällä. He ovat aiemmin kärsineet muun muassa yhdyskuntaseuraamuksia.

Tynin mukaan kansainväliset tutkimuksetkin tukevat sitä, että uusintarikollisuutta ehkäisemään pyrkivien erilaisten vankeusajan toimintaohjelmien vaikuttavuus on pientä.

– Ei missään maailmassa ole ohjelmia, jotka automaattisesti vähentäisivät kaikkien vankien uusintarikollisuutta.

Tynin mukaan keskeistä on vangin oma halu ulos rikoskierteestä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)