Verkkouutiset

Korkeasti koulutettujen työholismi laantuu vähitellen

Tuore tutkimus osoittaa, että kokemukset työoloista ja yksilölliset ajattelu- ja toimintatavat, kuten suoritus- ja sosiaalisiin tilanteisiin liittyvät optimistiset odotukset tai tehtävien ja sosiaalisten tilanteiden välttely, välittyvät työuupumuskokemuksiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Väittelijä Hely Innasen mukaan huonoiksi koetut työolot lisäävät negatiivisia ajattelu- ja toimintatapoja, jolloin työuupumus edelleen lisääntyy.

– Esimerkiksi riittämätön palkitseminen lisää sosiaalista pessimismiä työyhteisössä, mikä puolestaan lisää koettua emotionaalista uupumusta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Innasen väitöskirjan mukaan sopiva työmäärä suojeli sekä miehiä että naisia emotionaaliselta uupumukselta ja arvojen yhtenevyys organisaation arvojen kanssa kyynisyydeltä varhaisella työuralla.

Miesten ja naisten ajattelu- ja toimintatavat erosivat varhaisella työuralla. Miehet käyttivät enemmän optimistisia suoritusstrategioita, kun taas naisilla ilmeni enemmän suorituspessimismiä. Naiset myös käyttivät sosiaalista optimismia työyhteisössä miehiä enemmän.

Yliopistosta valmistuneilla kaksi työhyvinvointiprofiilia

Innanen löysi kaksi selkeästi erilaista työhyvinvointiprofiilia: työn imu ja uupuneet työholistit.

Edellistä kuvasi hänen mukaansa innostus työhön ja vahva ammatillisen tehokkuuden tunne sekä vähäinen kyynisyys ja kohtuullinen työholismi.

Uupuneet työholistit -profiilia kuvasivat puolestaan korkea emotionaalinen uupumus, työholismi ja vähäinen tarmokkuus. Suurin osa työntekijöistä kuului ensin mainittuun.

Profiilit olivat varsin pysyviä työuran uran keskivaiheille

– Työholismin taso uupuneilla työholisteilla kuitenkin laski merkitsevästi työuran keskivaiheille edettäessä. Tulos saattaa kertoa korkean koulutuksen suojaavan työntekijöitä liialliselta työhön uppoutumiselta heidän työurallaan, Innanen arvioi.

– Siirryttäessä yliopistosta työelämään sosiaalisten tilanteiden välttely ennusti kuulumista uupuneiden työholistien profiiliin. Se saattaa ennakoida syrjäytymisen kierrettä. Työuran keskivaiheessa uupuneiden työholistien oli vaikea irrottautua työasioista vapaa-ajalla, he kokivat matalaa elämäntyytyväisyyttä ja vähäisiä palkitsemisen tunteita, Innanen luonnehtii.

Hänen mukaansa työn imu -profiiliin kuuluvilla psykologisen työstä irrottautumisen ja rentoutumisen tunne, elämäntyytyväisyys ja palkitsemisen tunteet sen sijaan olivat korkealla tasolla.

YTM, KM Hely Innasen väitöskirja Occupational Well-being. The Role of Areas of Worklife and Achievement and Social Strategies tarkastetaan 31. lokakuuta Jyväskylän yliopistossa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)