Verkkouutiset

Valtio saa tästä verosta vain puolet – sama toistuu joka vuosi

Tupakkaveron 50 miljoonan euron korotus merkitsee valtiovarainministeriön mukaan todellisuudessa 25 miljoonan tuloja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tupakkayhtiöt väistävät joka vuosi laillisesti ja valtiovarainministeriön tunnistamalla ja tunnustamalla tavalla kymmenien miljoonan eurot.

Kun veronkorotus on astumassa voimaan vuodenvaihteessa, aloittavat tupakkaa maahan tuovat yhtiöt rekkarallin.

Suomeen tuodaan varastot täyteen yli puoleksi vuodeksi eteenpäin, jotta niiden vero olisi pienempi.

Kauppalehti kertoi 20. helmikuuta tilanteesta. KL:n mukaan myös joulukuussa sadat rekat kuljettivat massiivisia savukelasteja Suomeen varastotiloihin.

Tullin tilastoissa näkyy, että joulukuussa 2014 tupakkateollisuus maksoi valmisteveroja noin 450 miljoonaa euroa. Tammikuussa 2015 luku on ollut lähellä nollaa. Savukkeet siis odottavat pääsyä kaupan hyllylle varastossa.

Viidessä vuodessa tupakkaveron väistäminen tällä tavoin on vienyt valtiolta yli sata miljoonaa euroa.

Irti härdellistä

Tämän vuoden alusta jälleen korotetusta tupakkaverosta pitäisi tulla 50 miljoonaa euroa lisää valtiolle. Ei tule.

Tämän myöntävät myös valtiovarainministeriön virkamiehet. Lakiesityksen perusteluosassa nimittäin todetaan:

”Ottaen huomioon valmisteverojen tilitysjaksojen vaikutuksen vuosikertymään ja kokemukset verovelvollisten varautumisesta veronkorotukseen, vuoden 2015 tupakkaverokertymän arvioidaan kasvavan (50 miljoonan euron) korotuksen seurauksena noin 25 miljoonaa euroa”.

Philip Morrisin yhteiskuntasuhteista Suomessa vastaava Päivi Mononen-Mikkilä sanoo Verkkouutisille, että he kaipaavat vakautta verotukseen ja irti rekkarallista.

– Joulukuussa teollisuus tuottaa ja roudaa varastoihin 6-8 kuukauden vähittäiskaupan tarpeen, ja siitä maksetaan vanha valmistevero. Koko potti kilahtaa valtion kassaan tammikuussa, mutta siitä eteenpäin aina syksyyn saakka kuukausittainen kertymä on vaatimaton, hän kuvailee.

19 EU-maata on ratkaissut asian rajoittamalla ennakkovarastointia. Ruotsissa tämä ei ole ollut tarpeen, koska siellä Swedish Match hoitaa jakelun.

– Miksi valtiolle eivät kelpaa verot, joihin sillä on oikeus? Lainsäädännön muutos olisi pitkälle tekninen, Mononen-Mikkilä sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)