Verkkouutiset

Erkki Tuomiojan mukaan taantumus valmistautuu ottamaan Donald Trumpin haltuunsa

Sdp:n kansanedustajan mielestä USA:n tulevan presidentin ohjelmassa ei ollut juuri mitään, joka auttaisi työväenluokkaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) kirjoittaa blogissaan otsikolla Trump ja republikaanit globaaleina riskeinä. Kirjoitus on julkaistu myös Hufvudstadsbladetissa.

– Useimmat eurooppalaiset toivovat nyt parasta mutta pelkäävät pahinta. Pahin voi tarkoittaa monenlaisia kriisejä ja katastrofeja. Ei ole erityisen vaikeata kuvitella miten tällaisia voi syntyä, mutta myös se paras johon monet toivonsa asettavat voi olla varsin epämiellyttävää, Erkki Tuomioja toteaa.

Hänen mukaansa ”ajatus kulkee jotenkin siten, että kaikki järjestyy kunhan (Donald) Trump luopuu villistä retoriikastaan ja unohtaa typerät ja löysät lupauksensa ja jatkaa sillä sovittelevalla ja maltillisella linjalla, joka leimasi hänen vaalien jälkeistä kiitospuhettaan”.

– Tämä toivo tulee, niin uskon, toteutumaan ainakin globalisaation aiheuttamia menetyksiä ja marginalisoitumista pelkäävälle amerikkalaiselle työväenluokalle suunnattujen lupausten osalta.

Tuomiojan mukaan Trumpin ohjelmassa ei ollut juuri mitään sellaista, joka olisi auttanut työväenluokkaa, ehkä talouskasvua joksikin aikaa vauhdittavia massiivisia infrastruktuuri-investointeja lukuun ottamatta.

Erkki Tuomioja kysyy, mitä jää jäljelle, jos Trump niin sanotusti saadaan normalisoitua.

– Republikaaneilla on enemmistö sekä senaatissa että edustajainhuoneessa, ja vaikka teekutsuliike näyttää järjestönä heikentyneen ei sen ideologinen vaikutus ole suinkaan haalistunut. Taantumuksellisimmat voimat puolueessa valmistautuvat ottamaan presidentin haltuunsa, Tuomioja kirjoittaa.

– Viitteitä siitä mitä voidaan odottaa antaa se, miten sellaiset republikaaniset dinosaurukset kuin Newt Gingrich, Rudy Giuliani tai Sarah Palin on kaikki mainittu mahdollisina ministereinä Trumpin uudessa hallituksessa.

Tuomiojan mukaan ”Trumpin politiikka sisältää huomattavasti enemmän epävarmuustekijöitä kuin (Vladimir) Putinin, jota pidetään erityisen arvaamattomana”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)