Verkkouutiset

Tuomas Pöysti: Valinnanvapaus ei ole auki – hallituksen linjaus on selkeä

Alivaltiosihteeri Tuomas Pöystin mukaan sosiaali- ja terveydenhuoltoon valmistellaan laaja valinnanvapaus ilman rajoituksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti viestittää Verkkouutisille, että hänen ja kokoomuksen välillä ei ole tulkintaeroa siitä, mitä valinnanvapaudesta on sovittu hallituksen neuvotteluissa.

Sote- ja aluehallintouudistuksen projektijohtajana toimivan Pöystin mukaan Ilta-Sanomat siteerasi lauantaina väärin hänen lausuntoaan, vaikka lehti myöhemmin korjasikin juttuaan. Verkkouutiset kertoi lauantaina, että kokoomuslähteiden mukaan väitteet vaillinaisesta valinnanvapauden toteutumisesta sotessa eivät pidä paikkaansa.

– Valinnanvapaus ei ole auki, vaan hallituksen linjaus on selkeä: Suomessa toteutetaan laaja valinnanvapaus. Tämä selkeä linjaus antaa hyvän ja yksiselitteisen perustan myös jatkovalmistelulle, Pöysti kirjoittaa sähköpostiviestissään Verkkouutisille.

Hallitus päätti lauantain vastaisena yönä, että osana sote-uudistusta säädetään valinnanvapauslainsäädäntö, joka mahdollistaa, että käyttäjä valitsee itse palveluiden julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin tuottajan.

Ei rajoituksia valinnanvapauteen

Pöysti korostaa, että ajatukset valinnanvapauden rajoittamisesta eivät ole hänen, vaan Ilta-Sanomien toimittajan.

– Hallituksen linjauksessa ei ole IS:n uutisjutussa olevia rajoituksia. En ole myöskään arvioinut niitä valmisteltavaksi Suomeen, Pöysti toteaa.

Hän jatkaa, että eräissä ulkomaisissa järjestelmissä on Ilta-Sanomien jutussa kuvattuja rajoituksia, mutta koska Suomeen valmistellaan hallituksen linjauksen mukaisesti Suomen järjestelmään sopiva, laajaan valinnanvapauteen perustuva malli, ei näistä ulkomaisista ratkaisuista voida tehdä johtopäätöksiä, että Suomessa valinnanvapautta rajoitettaisiin jutussa kuvatulla tavalla.

Hallitus julkistaa tiedotustilaisuudessa tänään maanantaina kello 13 tarkennetun linjauksensa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta. Samalla julkistetaan virkamiesvalmistelun tausta-aineistot, mukaan lukien arvio sote-uudistuksella saavutettavista säästöistä ja kilpailuanalyysi.

Hallituksen päätöksen mukaisesti itsehallintoalueita perustetaan 18. Sosiaali- ja terveyspalveluja järjestetään 15 alueen puitteissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)