Verkkouutiset

Vuosittain ruokaa hukkaan jopa 30 kiloa suomalaista kohti

Ruokahävikki on suurta tuhlausta monessakin mielessä. Suurinta tuhlaus on kotitalouksissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n Foodspill-tutkimuksen mukaan suurinta ruokahävikki on kotitalouksissa, joissa syntyy hävikkiä 20–30 kiloa suomalaista kohti. Kaikkiaan kotitaloudet pistävät roskiin viisi prosenttia ostamastaan ruuasta, eli kukkarollekin se käy.

Kauppojen ruokahävikki on 12–14 kiloa suomalaista kohti eli noin puolet kodeissa syntyvää hävikkiä pienempi.

– Parhaillaan vietettävä Hävikkiviikko on hyvä tapa muistuttaa tärkeästä asiasta. Kaupan hävikki on suurinta tuoretuotteissa. Kuluttajan kannattaakin poimia ostoskoriin kypsät hedelmät tai vihannekset puolikypsien sijaan. Samalla hävikki vähenee, vinkkaa asiantuntija Merja Söderström Päivittäistavarakauppa ry:stä.

Ammattitaitoinen henkilökunnan, menekin hallinnan ja toimivien tilausjärjestelmien lisäksi ruokahävikkiä voidaan vähentää myymällä tuotteita alennetuilla hinnoilla kun niiden parasta ennen -merkintä tai viimeinen käyttöpäivä -päiväys lähestyy.

Kauppa voi myös luovuttaa elintarvikkeita hyväntekeväisyyteen. Hyväntekeväisyyteen luovutettavien elintarvikkeiden osalta on kuitenkin aina huolehdittava tuoteturvallisuudesta. Suurimmat turvallisuusriskit liittyvät kylmäsäilytystä vaativiin, helposti pilaantuviin elintarvikkeisiin. Näitä ovat esimerkiksi tuore liha ja kala, puolivalmisteet ja tuorejuusto.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)