Verkkouutiset

Elinkeinoministerin ratkaisu investointiongelmiin: Köyhän miehen Viron veromalli

Olli Rehn tiedostaa, että yrityksillä on isoja odotuksia toimintaympäristön parantamiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) esittää Suomenmaan blogissaan Viron yritysveromallin mukaista ratkaisua Suomeen. Rehn kutsuu ratkaisua ”köyhän miehen Viron veromalliksi”.

Hänen mukaansa suomalaisyrityksillä on isoja odotuksia hallitukselle toimin­ta­ym­pä­ristön paran­ta­mi­seksi, ja Viron mallista olisi mahdollista oppia paljon. Rehnin mukaan Virossa yritysverotus kannustaa investoimaan sen sijaan, että voitot maksetaan osinkoina.

”Yrityksiä voidaan kannustaa investoimaan verottamalla sisään jätettyä voittoa kevyemmin kuin ulos maksettua osinkoa. Tämä on toiminut niin 1970- ja 1980-luvun Suomessa kuin nyt Virossakin. Miksi emme toimisi samoin?”, Rehn kirjoittaa.

”Nyt on aika toteuttaa Viron kannustamana uudistus, jossa yrityksen vero­tet­ta­vasta tulosta voidaan tehdä varaus investointien kasvat­ta­mi­seksi. Kun varaus rajataan nimenomaan inves­toin­teihin, se ei aiheuta yletöntä aukkoa valti­on­ta­lou­teen – olkoon se vaikka ”köyhän miehen Viron veromalli”, hän toteaa.

Rehn kommentoi myös työmarkkinajärjestöjä, joiden neuvottelut työmark­ki­na­rat­kai­susta ovat lähteneet jälleen liikkeelle. Hänen mukaansa nyt on syytä odottaa neuvottelujen johtavan tuloksiin. Rehn korostaa, ettei hallituksella ole maail­man­ta­louden kilpai­lu­pai­neissa ja yhteis­va­luutan oloissa yksin kykyä ja välineitä kääntää Suomen kurssia.

”Tarvitaan myös työn­te­ki­jöiden ja ay-liikkeen sekä työantajien ja yrittäjien valmiutta huolehtia suomalaisen työn ja tuotannon kilpai­lu­ky­vystä. Kansallisesti on parempi vaihtoehto, jos työelämän osapuolet ja hallitus pelaavat samaan maaliin”, Rehn kirjoittaa.

Rehn toteaa myös, että mikäli työmark­ki­na­jär­jestöt kykenevät saavuttamaan kilpailukyvyn korjaus­ta­voit­teen muilla keinoilla kuin hallituksen tarjoaman lakipaketin avulla, niin tämä sopii ministerille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)