Verkkouutiset

Miksi poliisi ei saisi ottaa rattijuopolta auton avaimia? ”Tämä edellyttää arviointia”

Sisäministerin mukaan poliisin valtuuksia ottaa rattiin takaisin pyrkivältä rattijuopolta auton avaimet tulee arvioida.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustajat Kari Tolvanen, Pauli Kiuru ja Kalle Jokinen jättivät lokakuussa kirjallisen kysymyksen Autonavaimien takavarikointi rattijuopumustapauksissa.

Edustajia huolettavat uusien tarkkuusalkometrien luomat tilanteet, joissa rattijuoppo todetaan jo tien päällä. Tällöin hän saattaa jatkaa matkaansa autollaan poliisin poistuttua.

”Tällaisissa tapauksissa ei voida takavarikoida autonavaimia, joten ne jäävät lähtökohtaisesti juopuneen kuljettajan haltuun. Jos paikalla ei ole toista henkilöä, joka on sekä ajokunnossa että ajo-oikeuden omaava, on suurena vaarana se, että juopunut henkilö jatkaa matkaansa omalla autollaan poliisin lähdettyä toimenpiteidensä jälkeen rikospaikalta”, kansanedustajat totesivat.

Sisäministeri Päivi Räsänen on nyt vastannut kysymykseen. Hänen mukaansa poliisilla on ”tapauskohtaisen harkinnan perusteella jo nykyisin mahdollisuus ottaa rattijuopumukseen syyllistyneen käyttämän ajoneuvon avaimet haltuunsa säännösten mahdollistamissa yksittäistapauksissa”.

Ministeri myöntää, että toimivaltuus ei mahdollista avainten ottamista poliisin haltuun ilman jatkamisepäilyä.

”Sisäministeriön alustavan arvion mukaan avainten poisottamiseen liittyvää toimivaltuutta selkeyttämällä voitaisiin estää joitakin henkilöitä syyllistymästä välittömästi uuteen rattijuopumukseen. Tämä edellyttää kuitenkin tarkempaa arviointia”, Räsäsen vastauksessa todetaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)