Verkkouutiset

”Kierteestä ulospääsy on vaikeaa” – presidentit Putin ja Niinistö lehdistötilaisuudessa

Venäjän ja Suomen presidentit puhuivat Kultarannassa kansainvälisistä kysymyksistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi hänen ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin käyneen mielenkiintoiset ja hyvät keskustelut Kultarannassa perjantaina.

Myös Vladimir Putin totesi keskustelujen olleen antoisia ja ilmaisi toivovansa, että neuvotteluja jatketaan samassa hengessä myös laajemmassa kokoonpanossa.

– Asioiden määrää kuvastaa se, että tulemme jatkamaan vielä illallisen aikana monista aiheista, Niinistö totesi heti lehdistötilaisuuden alkuun.

Tasavallan presidentti kertoi heidän keskustelleen pääosin kansainvälisistä kysymyksistä.

– Halusin tuoda sellaisen ongelman esiin, että elämme tavallaan kierteessä, josta ulospääsy on aika vaikeaa, sekä Unkarissa että Itämeren ympäristössä. Ukrainassahan käydään nyt tiivistä keskustelua Minskin sopimuksen täyttämisestä. Keskustelua käydään ikään kuin kahdessa kokonaisuudessa, sekä turvallisuuspaketin että poliittisen paketin täyttämisessä. Ongelmana on ollut vähän se, että kumpikaan paketti ei etene, ellei toinenkin paketti etene, joten vallitsee sellainen nollakierre, Niinistö totesi.

Hän kertoi Venäjän presidentin kanssa keskusteltuaan ymmärtäneensä, että tulitauon pitämiseksi on perusteltuja ja toivon mukaan onnistuvia pyrkimyksiä.

– Siitä ehkä voitaisiin ikään kuin askel kerrallaan käydä kummassakin kokonaisuudessa eteenpäin, hän sanoi.

Vladimir Putin kuitenkin ilmaisi myös olevansa sitä mieltä, että Venäjä ei ole provosoinut Ukrainan tilanteen kärjistymistä.

– Venäjä ei koskaan provosoi tilanteen kärjistymistä. Venäjä ei ole provosoinut vallankaappausta Ukrainassa, Venäjä ei ole asettanut Krimin niemimaalla asuvien ihmisten elämää ja terveyttä vaaraan. Venäjän ja Krimin yhdistyminen on tapahtunut rauhallisesti ilman verta ja laukauksia ja sen taustalla on ollut ihmisten tahto, presidentti Putin totesi.

Baltiassa pelätään

Sauli Niinistö sanoi Suomen olevan hyvin tietoinen, että Baltian maissa ja muuallakin tunnetaan pelkoa Venäjää kohtaan.

– Toisaalta Venäjällä tunnetaan Nato suurena uhkana. Jottei tällainen kierre jatkuisi, avainsanaksi muodostuu se, että kyetään tekemään edes pieniä askeleita toiseen suuntaan luottamuksen palauttamiseksi. Tällainen pieni askel voisi olla vahingon välttämisen tie ja siinä tarkoituksessa olen ottanut esiin tämän paljon puhutun lentämisen ilman transpondereita. Olenkin ehdottanut, että pyrittäisiin Itämeren alueella sopimaan yhteisesti, että transponderit otetaan käyttöön, ettei tapahdu vahinkoja.

Vladimir Putin halusi muistuttaa, että pelkästään venäläiskoneet eivät lennä Itämeren alueella ilman transpondereita, vaan myös Naton koneet tekevät samaa.

– Nato-maiden lentokoneilla on kaksi kertaa enemmän lentoja Itämeren yllä kuin venäläiskoneilla. Se ei ole meidän keksimämme luku, vaan tilastoista otettu, Putin sanoi.

Hän kuitenkin lisäsi suostuvansa Niinistön ehdotukseen ja ilmoitti antavansa Moskovassa toimeksiannon, että tämä asia nostetaan Venäjän ja Naton välisen kokouksen agendalle.

Tärkeä talouskumppani

Vladimir Putin sanoi Venäjän näkevän Suomen tärkeänä kumppaninaan talousasioissa ja kaupankäynnissä.

– Meidän suhteemme perustuu hyvän ystävyyden ja naapuruuden pohjalle. Suhteessamme on ollut erilaisia ajanjaksoja, ja muistutan, että Venäjä on edesauttanut Suomen itsenäisyyttä. Venäjä on ensimmäinen valtio, joka on tunnustanut Suomen itsenäisenä valtiona. Me jatkamme yhteistyökumppanimme kanssa poliittista vuoropuhelua ja aktiivista yhteistyötä taloudellisella alalla, Putin sanoi.

Putinin mukaan Venäjällä työskentelee noin 7 000 suomalaista yritystä ja monet niistä aloittavat suoran tuotannon Venäjän alueella. Suomalaisten investointien volyymi Venäjällä on hänen mukaansa melkein 7 miljardia dollaria.

– Me jatkamme suurien hankkeiden toteuttamista. Pidän mielessä erityisesti energia-alan hankkeen. Esimerkiksi Suomessa rakennettavaan ydinvoimalahankkeeseen osallistuu venäläinen Rosatom ja sijoitusten arvo on yli 7 miljardia dollaria, Putin totesi.

Lisäksi hän sanoi, että muutosta Suomen ja Venäjän kaupankäyntiin ei voinut olla odotettavissa ennen kuin Venäjän suhteet EU:hun muuttuvat.

– Koska Suomi on lainkuuliainen EU-jäsen, muutoksia voidaan odottaa sitten, kun Venäjän suhteet EU:hun muuttuvat. Millaista ulospääsyä voi etsiä ilman, että rikotaan sääntöjä? Sellainen ulospääsy on mahdollinen, että tuotteita valmistetaan Venäjän alueella ja suomalaiset yhteistyökumppanit tekevät juuri sillä tavalla. Esimerkiksi Valio valmistaa nykyään Venäjän alueella 90 prosenttia niistä tuotteista, mitä se aiemmin toi Venäjälle. Sijoitustoiminta on hyvä keino minimoida vahingot. On muitakin ratkaisuja – voitte kysyä neuvoja vaikkapa Lontoosta, Putin sanoi.

Sauli Niinistö totesi, että Suomen ja Venäjän välisen kaupankäynnin supistumisen taustalla on monia syitä ja arveli, että kansainväliset suhdanteet ovat suurin syy.

– Öljyn hinnan aleneminen ja ruplan kurssin heikkeneminen ovat varmasti myös vaikuttaneet ostovoimaan. Epäilemättä myös niin kutsutuilla sanktioilla on merkitystä. Haluan nyt tässä selkeästi todeta sen, että Suomi ei suinkaan lainkuuliaisuuttaan noudata sanktioita, vaan on ollut mukana asettamassa niitä. Minskin sopimuksen aikaansaaminen olisi tässä äärettömän tärkeä asia, siis myös taloudessa ja kaupassa. Olen kovin tyytyväinen siihen, että arvoisa presidentti Putin avasi ajatuksiaan siitä, miten tämä Minskin sopimus saataisiin liikkumaan, Niinistö sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)