Verkkouutiset

Susilauma hiippailee yöllä kotipihalle, kamera ikuisti saalista etsivät vieraat

Tohmajärveläisen talon lähellä liikkuvat sudet päätyivät myös eduskuntakyselyyn.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pohjoiskarjalainen kansanedustaja Osmo Kokko (ps.) on jättänyt kirjallisen kysymyksen asutuksen ja eläintilojen lähellä liikkuvista susista. Kokko kertoo useista tapauksista, joissa asutus, karja ja sudet ovat olleet konfliktissa.

Kansanedustaja mainitsee Kontiolahdella susien tappamasta suomenajokoirasta, josta ei ”ollut jäänyt oikeastaan mitään jäljelle”. Hän kertoo saaneensa marraskuun puolivälissä kuvia viiden suden laumasta Tohmajärveltä, jossa ”lauma oli tullut aivan talon pihan ja lammasaitauksen lähettyville”. Myös Ilomantsista ja Juuasta Kokko on kuullut susihavainnoista pihojen läheisyydessä.

Oheiset valokuvat ovat riistakameran Tohmajärveln tapauksista ottamia ja Kokon Verkkouutisille antamia. Kuvien omistaja haluaa pysyä nimettömänä. Susia oli viisi, mutta ne kuuluvat seitsemän suden laumaan, joka on useasti käynyt samalla lammastilalla.

Kysymyksen mukaan Tohmajärven-Kiteen alueella saatiin marraskuun alussa sudenkaatoon poikkeuslupa, kun ”sudet olivat tappaneet yksitoista lammasta, yhden naudan ja yhden koiran. Lammastiloilla vahingot ovat tapahtuneet petoaidoista huolimatta. Lisäksi sudet ovat toistuvasti liikkuneet asuttujen talojen pihoissa ja ovat muun muassa yrittäneet mennä koiratarhaan”.

”Poikkeuslupiin on kuitenkin sisällytetty ehto, jonka mukaan pyynti voidaan aloittaa vasta sitten, kun susi on tullut päätöksen antamisen jälkeen lähemmäksi kuin 100 metriä asuttua rakennusta, mikä osaltaan hidastuttaa kaatoprosessia. Ongelmalliseksi on myös koettu hidas ja byrokraattinen suurpetohavaintojen kirjaaminen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen TASSU-tietojärjestelmään”, kysymyksessä todetaan.

”Sudet luovat turvattomuuden tunnetta etenkin lapsiperheissä ja kotieläintalouksissa. Tälläkin hetkellä esimerkiksi Kontiolahdella paikallinen riistanhoitoyhdistys suosittelee koirien kiinnipitoa ja lapsille on järjestetty autokyydityksiä koulumatkoille”, Osmo Kokon kysymys jatkaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)