Verkkouutiset

Pääministeri hakee luottamusmieskiistassa kompromissia – Yrittäjien tukena professorin lausunto

Paikallisen sopimisen kiista pitää saada ratkaistua mahdollisimman pian. Kilpailukykysopimusneuvotteluiden määräaika on ensi tiistaina.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tapaa tänään torstaina Suomen yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen. Aiheena on paikallisen sopimisen kompromissiesitys, jonka toivotaan kelpaavan Suomen yrittäjille.

Suomen yrittäjät on tilannut työoikeuden professori Seppo Koskiselta lausunnon luottamusmiehen asemasta neuvotteluosapuolena. Lausunto tukee Yrittäjien näkemyksiä kiistassa.

Työ- ja elinkeinoministeriössä on valmistelu useita malleja kompromissiesitykseksi. Helsingin Sanomien tietojen mukaan ylijohtaja Pekka Timosen vetämässä työryhmässä olisi kaavailtu sellaista mallia, jossa järjestäytymättömässä yrityksessä luottamusmies ei olisi neuvotteluissa liiton edustaja.

Akavan työelämäasioiden johtajan Maria Löfgrenin mukaan hallitus ratkaisee, miten työmarkkinaosapuolten ja Suomen yrittäjien välinen kiista paikallisesta sopimisesta ratkaistaan.

– Minulla on sellainen käsitys, että tässä on vielä lähipäivinä ajatus, että hallitus mahdollisesti linjaa ja sen jälkeen pystytään tarkemmin ottamaan kantaa, onko tuon tyyppinen kompromissi vai onko se muun tyyppinen. Me tarvitsemme ensin linjausta hallituksen puolelta, Löfgren sanoi Verkkouutisille.

Kompromissiratkaisulla alkaa olla kiire, sillä kilpailukykysopimuksen mukaiset alakohtaiset neuvottelutulokset pitää ilmoittaa ensi tiistaihin kello 16 mennessä. Löfgrenin mukaan ainakin paikallisen sopimisen isot periaatteet täytyy saada sovittua sitä ennen.

– Ei ole mitenkään mahdollista, että alakohtaiset tes-osapuolet sitoutuisivat mihinkään ratkaisuun, ennen kuin tiedetään miten paikallinen sopiminen, jolla on hirveän keskeinen merkitys työehtoihin, järjestyy, Löfgren toteaa.

Virkamiehet esittivät alun perin luottamusvaltuutettua

Paikallisen sopimisen lainsäädäntöä valmisteleva Timosen työryhmä kokoontuu seuraavan kerran perjantaina. Työryhmässä ovat edustettuina työmarkkinaosapuolet, eli työnantajia edustava Elinkeinoelämän keskusliitto, palkansaajajärjestöt SAK, STTK ja Akava, sekä Suomen yrittäjät.

– Timosen työryhmässä pyritään kompromissiin, mutta hallitus tekee ratkaisun, milloin kipukynnys tasaisesti täyttyy, Löfgren sanoo.

Lainsäädäntöä valmistelevat virkamiehet esittivät alun perin, että paikallisen sopimisen osapuolena olisi järjestäytymättömissä yrityksissä luottamusvaltuutettu. EK ja palkansaajajärjestöt sopivat kuitenkin keskenään, että sopijaosapuolen täytyy olla luottamusmies silloin, kun työehtosopimuksessa niin edellytetään.

Luottamusmies ei käy Suomen yrittäjille, sillä järjestäytymättömässä yrityksessä ei lähtökohtaisesti voi olla luottamusmiestä, vaan luottamusvaltuutettu. Näin ollen järjestäytymättömät yritykset eivät voisi sopia paikallisesti niistä asioista, jotka alan yleissitovan työehtosopimuksen mukaan edellyttävät luottamusmiestä sopijaosapuoleksi.

Suomen yrittäjien mukaan työmarkkinaosapuolten vaatimus johtaisi siihen, että järjestäytymättömän työnantajan täytyisi järjestäytyä, eli liittyä työnantajaliittoon tai tehdä työntekijäliiton kanssa sopimus, jolla työnantaja sitoutuu luottamusmiesjärjestelmään.

Työ- ja elinkeinoministeriössä kaavaillussa kompromissiesityksessä henkilöstöä edustavan henkilön täytyisi kuuluisi ammattiliittoon, mutta hän ei kuitenkaan olisi ammattiliiton edustaja. Kun side ammattiliittoon olisi katkaistu, työnantajan ei tarvitsisi järjestäytyä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)