Verkkouutiset

Kun neljä puukkoryöstäjää tappeli huippupoliitikkojen kanssa – uutta tietoa vanhasta skandaalista

Ministeri Olavi J. Mattilan ja pääjohtaja Jaakko Pajulan legendaarista kabinettiryöstöä 1977 käydään jälleen läpi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomea kuohutti joulukuussa 1977 ja pitkään sen jälkeen jymyuutinen. Helsingissä hotelli Marskin kabinetissa istuneiden keskustan ja tasavallan kärkimiesten, ministeri Olavi J. Mattilan (1918-2013) ja Kansaneläkelaitoksen pääjohtajan Jaakko Pajulan (1928-2012) kimppuun oli käyty ja Pajulaa puukotettu.

Kabinettiin kerrottiin tunkeutuneen neljä miestä puukkojen kanssa ryöstöaikeissa. Mattila kertoi lyöneensä kahta nyrkillä ja Pajula heittäneensä heitä tuolilla. Pajulaa puukotettiin ja hänen kätensä murtui ennen kuin hän pakeni hotellissa olleeseen yksityisasuntoon, jossa järkyttyi isännän sukelluspuukosta.

Poliisi pidätti neljä pikkurikollista, jotka saivat aikanaan tuomioita. Sankarit vähättelivät osuuttaan. Tarinan kulkuun ja yksityiskohtiin liittyi silti epäselvyyksiä, joita ei auttanut se, että Pajulalla todettiin lääkärintodistuksella muistikatkos.

Toimittaja Harri Nykänen kertoo muistelmakirjassaan Likainen Harri (Docendo), mitä hänen selvitystensä mukaan todellisuudessa tapahtui. Hän sanoo tapausta parhaaksi tietämäkseen salaliitoksi ja kertoo Helsingin Sanomien aikanaan kieltäytyneen asiaa koskevan jutun julkaisusta. Vain Hymy oli kirjoittanut – Nykäsen antamilla tiedoilla.

Nykäsen mukaan Jaakko Pajulalla olisi ollut suhde hotelli Marskissa töissä olleen ja asuneen miehen vaimon kanssa. Pajula oli soittanut Mattilan kabinettiin seurakseen, jotta saattaisi käydä sisäportaita pitkin naisen luona.

Mustasukkainen mies olikin tullut paikalle. Pajula pakeni kabinettiin, mutta mies seurasi perässä ja kahakka jatkui puukonkin avulla. Mies sai Pajulan ja Mattilan hiljaiseksi uhkaamalla paljastaa koko tarinan lehdille.

Aviopari päätyi töihin Suomen ulkoministeriöön.

Ällistyttävin osuus tässä Nykäsen versiossa olisi neljän pikkurikollisen osuus, sillä he olisivat suostuneet jopa tuomittaviksi. Yksi on jälkeenpäin kertonut, että heidät oli ostettu ottamaan juttu päälleen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)