Verkkouutiset

OAJ:n puheenjohtaja: Ilman kuntauudistusta ei tule yhteiskuntasopimusta

Opettajajärjestön puheenjohtaja Olli Luukkainen haluaa myllätä myös kuntarakennetta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Opettajien ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaisen mukaan yhteiskuntasopimuksen aikaansaamiseksi on sitouduttava uudistamaan myös rakenteita. Luukkainen ihmettelee, miksi esimerkiksi kuntauudistus loistaa keskusteluista – ja myös hallitusohjelmasta – poissaolollaan. Kunnallisen päätöksentekojärjestelmän uudistuksista tai säästöistä ei ole Luukkaisen mukaan hiiskuttu.

– Kuntarakennetta on uudistettava radikaalisti. Kuntarakenneuudistus on valmisteltava samalla aikataululla kuin muutkin yhteiskuntasopimuksen osat, Luukkainen sanoo.

Luukkainen pitää kuntauudistusta opetussektorin kannalta oleellisena.

– Kunnilla täytyy olla riittävän leveät hartiat, että niillä on kyky vastata lainsäädännön edellyttämiin velvoitteisiin. Emme sano mitään tarkkaa lukumäärää kuinka paljon asukkaita kunnassa pitäisi olla, mutta meillä on liian pieniä kuntia, joiden tulot eivät riitä tarjoamaan sellaisia koulutuspalveluita, jotka tasa-arvoisesti täyttäisivät lainvaatimukset suhteessa toisiin.

Esimerkiksi Luukkainen nostaa muun muassa kuntien tekemät lomautukset ja tuoreet palkkausselvitykset. OAJ:n keräämien tietojen mukaan ainakin 35 kuntaa palkkaa uudet vakinaiset opettajat töihin vasta kun koulut alkavat ja säästävät näin parin viikon palkan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että uusi opettaja saattaa avata koulurakennuksen oven ensi kertaa yhtä aikaa ekaluokkalaisten kanssa.

Opettajia lomauttaa tänä vuonna ainakin kahdeksan kuntaa ja yt-menettely on rassannut kuuden kunnan opetushenkilökuntaa.

Oman haasteensa kuntien koulukassaan tuo hallitusohjelmaan kirjattu ryhmäkokorahojen poisto. Tätä Luukkainen pitää opetussektoriin kohdistuvana pahimpana yksittäisenä toimenpiteenä.

”Puhdasverinen tupo”

Luukkainen heittäisi koko yhteiskuntasopimussanan romukoppaan, mikäli sitä ei laajenneta koskemaan myös rakenneuudistuksia ja sitä kautta koko yhteiskuntaa, kaikki suomalaisia.

– Tähän asti esitetyssä muodossaanhan se on ihan puhdasverinen tupo, eikä mikään yhteiskuntasopimus. On kumma, että jos työmarkkinaosapuolet eivät onnistu, koko kansa kärsii.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)