Verkkouutiset

Rannalle jääneen Venäjän puhemiehen tavannut kansanedustaja: näin keskustelu oikeasti meni

Kansanedustaja Kai Mykkäsen mukaan Venäjän Sergei Naryshkinin vertaus ontui.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän duuman puhemies Sergei Naryshkin on yksi kuudesta maan parlamentaarikosta, joille ei annettu erillislupaa tulla Helsingissä alkavaan ety-kokoukseen.

Venäjän tiedotusvälineissä kerrottiin torstaina Naryshkinin muistuttaneen, että Suomi irtautui 1917 Venäjästä. Eduskunnan Venäjä-ryhmän Eero Heinäluoma (sd.) ja Kai Mykkänen (kok.) tapasivat aiemmin viikolla Moskovassa Naryshkinin.

Mykkänen kertoo nyt, miten asiaa heidän keskustelussaan käsiteltiin.

– Naryshkinin muistelema kohta tiistain keskustelustamme Moskovassa meni oikeastaan niin, että hän polemisoi sitä, että miksi esimerkiksi Suomen itsenäistymistä pidetään legitiiminä vaikka se tapahtui vallankaappaajien päätöksellä ilman kansanäänestystä Suomessa, ja sitten ette hyväksy Krimin kansan tahdon mukaista irtautumista Ukrainasta, Kai Mykkänen kirjoittaa Facebookissa.

– Minusta Naryshkinin vertaus ontui jo tiistaina kuultuna: neuvostohallitus hyväksyi Suomen eduskunnan päätöksen itsenäistyä siitä valtiosta, jossa sama neuvostohallitus oli ottanut vallan. Krimin tapauksessa Venäjän hallitus hyväksyi yksipuolisesti toisen valtion alueen liittymisen Venäjään loukaten Ukrainan suvereniteettia. Krimillä toki järjestettiin kansanäänestyskin, joskin tilanteessa jossa sitä kontrolloivat Venäjän naamioituneet joukot, hän kirjoittaa.

Toisaalla Facebookissa Kai Mykkänen kirjoittaa, että EU:n vaikutusvalta Venäjään voi perustua vain yhtenäisyyteen. Siksi hänen mukaansa pakotteiden tulkinnassa on syystä oltu Suomessa tarkkana ja haettu EU:n yhteinen tulkinta toiminnan pohjaksi.

– Samalla on syytä pitää kontaktit Venäjälle auki pelisääntöjen puitteissa. Vuoropuhelua tarvitaan, että toistensa ohi puhuminen vähenisi edes hieman ja samalla voidaan mahdollisuuksien mukaan tukea suomalaisten yritysten asemaa näissäkin oloissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)