Verkkouutiset

Matti Vanhanen: Osa lisäsäästöistä jouduttaneen toteuttamaan

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Matti Vanhasen mukaan osa ehdollisen säästölistan toimista jouduttaneen toteuttamaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Matti Vanhasen mukaan osa hallituksen ehdollisesta 1,5 miljardin sopeutuslistasta joudutaan todennäköisesti toteuttamaan. Yhteiskuntasopimuksen kaaduttua hallitus ilmoitti yrittävänsä löytää keinoja, joilla se voisi itse toteuttaa kilpailukykyhypyn ja välttyä säästölistan toteuttamiselta.

– En usko, että yhteiskuntasopimuksen kariutumisen jälkeen kaikkea niistä lisäsäästöistä, joita hallitusohjelmassa on jo sovittu, voitaisiin välttyä tekemästä. Luulen, että osa niistä joudutaan tekemään, Vanhanen sanoi avatessaan keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksen Helsingissä.

Vanhanen totesi, että talouden kehitys on ollut kevään jälkeen heikompaa kuin hallitusohjelmaa kirjoitettaessa arvioitiin.

”Ei ole kauheasti luottamusta”

Vanhanen muistutti, ettei yhteiskuntasopimus kaatunut hallituksen toimenpiteisiin vaan muualla.

– Yhteistä tahtoa asettaa selkeät päämäärät, asettaa yhteinen analyysi ongelmasta ei selvästikään Suomessa tällä hetkellä ole. On hyvä, että kuukausien jälkeen tämäkin todetaan.

Vanhasen mukaan moni on yrittänyt selittää tilannetta niin päin, että miksei yhteiskuntasopimuksesta ryhdytty neuvottelemaan vuodeksi.

– Saattaa olla, että se olisi jotakin tuottanutkin, mutta ei meillä ole kauheasti luottamusta siihen, että jos ei tavoitetta voida asettaa, miten se prosessi tuottaisi sitten riittävän kunnianhimoisen tavoitteen.

Hän huomautti, että samaan aikaan hallitus ja eduskunta olisivat joutuneet käytännössä sitomaan monien keskeisten hallitusohjelmakohtien toteuttamisen yhteiskuntasopimusprosessiin.

– Siinä olisi syntynyt tosiasiallinen veto-oikeus monille hankkeille, joita pitää valmistella.

Sen vuoksi Vanhasen mielestä oli parempi, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi, ettei nyt ollut mahdollista tehdä yhteiskuntasopimusta.

Pk-yrityksiä kuunneltava

Vanhanen totesi, että yksi oppi yhteiskuntasopimuskeskustelukierrokselta on kuitenkin otettava. Jatkovaiheessa varsinkin kansanedustajien pitää entistä tarkemmin kuunnella niitä tahoja, jotka ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana olleet tuomassa Suomeen työpaikkoja: pk-yritykset, perheyritykset ja start up -yritykset.

– Nyt on aika erittäin herkällä korvalla kuunnella, mitä odotuksia ja edellytyksiä heillä on.

Vanhanen nosti esille Suomen yrittäjien kannanoton, jonka mukaan pk-yritykset pystyisivät luomaan Suomeen 70 000 uutta työpaikkaa, jos paikallista sopimusta lisätään, vaikkei yleissitovuutta pureta.

Vanhanen muistutti, että yhteiskuntasopimuksen kaaduttua suurimpana eduskuntaryhmänä keskustan on oltava varmistamassa, että hallituksen suunnitelmat ja säästöt toteutetaan.

Vanhasen mukaan tilanteen vakavuudesta kertoo se, että puolueen puheenjohtajan yleensä julkinen kesäkokouksen avauspuheenvuoro oli julistettu nyt vain kokousväelle tarkoitetuksi. Pääministeri Sipilän oli tarkoitus kertoa omalle eduskuntaryhmälleen yhteiskuntasopimuksen kaatumisen jälkeisistä toimista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)