Verkkouutiset

Kansalaishakemusten määrä kasvoi lähes yhdeksään tuhanteen

Maahanmuuttoviraston käsiteltäväksi tulevien asioiden kokonaismäärä nousi viime vuonna hiukan edellisen vuoden tasosta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vireille tuli yhteensä 50 003 asiaa (2012: 48 319). Ensimmäistä oleskelulupaa koskevien hakemusten määrä pysyi samalla tasolla kuin edellisenä vuonna (2013: 21 259, 2012: 21 265), kun taas kansalaisuushakemusten määrä (8 639) kasvoi edelleen aiempiin vuosiin verrattuna (2012: 7 865, 2011: 5 763).

Päätöksiä pystyttiin määrällisesti tekemään yhteensä 59 878 eli 20 prosenttia enemmän kuin asioita tuli vireille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Sähköistä asiointia laajennettiin viime vuonna kattamaan kansalaisuushakemukset ja kansalaisuusilmoitukset sekä kaikki muut kuin perhesiteen ja kansainvälisen suojelun perusteella tehdyt oleskelulupahakemukset.

Perhesiteen perusteella tehdyt hakemukset tulevat sähköisen asioinnin piiriin myöhemmin.

Tehostamistoimet näkyvät myös päätösten määrässä. Turvapaikkapäätöksiä tehtiin viime vuonna 7 prosenttia enemmän kuin vuonna 2012, vaikka turvapaikkayksikön resurssit ovat pysyneet samana.

Erityinen ongelma oli edelleen myönteisen oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden kuntiin siirtymisen viive. ELY-keskusten kautta kuntiin siirtyi vain 328 henkilöä, mikä on 17 prosenttia luvan saaneista.

Vastaanottokeskuksissa on ollut koko ajan keskimäärin noin 500 myönteisen luvan saanutta hakijaa odottamassa kuntapaikkaa.

EU:n paluurahastosta osittain rahoitettu vapaaehtoisen paluun hanke tarjoaa turvapaikanhakijalle mahdollisuuden tuettuun paluuseen kotimaahansa. Vuosina 2010 – 2013 jo 1 199 henkilöä on palannut sen avulla. Hanke on tuottanut merkittäviä säästöjä turvapaikanhakijoiden vastaanottorahoissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)