Verkkouutiset

Tutkimus: Rikollisuuden tasossa suuria eroja eri väestöryhmien välillä

Eräiden maahanmuuttajaryhmien rikollisuustaso ja rikosten uhriksi joutumisen riski ovat omaisuus- ja väkivaltarikoksissa kantaväestöä selvästi korkeammat, kertoo Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tutkimuslaitoksen mukaan maahanmuuttajat eivät ole yhtenäinen ryhmä rikollisuusriskin tai rikollisuuden rakenteen suhteen. Maahanmuuttajaryhmien väliset erot olivat tutkimuksessa suurempia kuin koko maahanmuuttajaväestön ja kantaväestön erot.

Laitos myös toteaa kaikkien maahanmuuttajaryhmien osalta, että valtaosa niihin kuuluvista ei syyllistynyt tarkastelujaksolla rikoksiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos julkaisi tiistaina tutkimusraportin Maahanmuuttajat rikosten uhreina ja tekijöinä. Tutkimuksessa käytettiin laajaa rikostapausten rekisteriaineistoa vuosilta 2010–2011 sekä vuoden 2012 Nuorisorikollisuuskyselyä ja Kansallista rikosuhritutkimusta.

Rikoksen tekijä ja uhri

Aikuisilla maahanmuuttajilla rikosriski yhdistyi tutkimuksen mukaan korkeaan uhriksi joutumisriskiin. Tämä johtuu osaksi siitä, että korkean rikollisuusriskin ryhmissä huomattava osa rikollisuudesta oli ryhmien sisäistä.

Tutkimus osoitti myös, että rikollisuustasoerot maahanmuuttajataustaisessa aikuisväestössä ovat Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa väkivalta- ja omaisuusrikoksissa tällä hetkellä käytännössä identtiset. Tämä koskee sekä maahanmuuttajaryhmien keskinäisiä eroja että eroa kantaväestöön.

Suuret rikollisuuden tason ja rakenteen erot väestöryhmien välillä kertovat Oikeuspoliittinen tutkimuslaitoksen mukaan ongelmista, joiden syyt on tärkeää selvittää. Laitos muistuttaa tiedotteessaan, että rikollisuustaso on usein merkki muista sosiaalisen sopeutumisen ongelmista jotka saattavat vaikeutua, jollei niihin puututa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)