LM: Poliisit pitävät turvapaikanhakijatilannetta uhkana – maahanmuuttopolitiikalle tuomio

Lännen Median kyselyyn vastanneista poliiseista 79 prosenttia pitää turvapaikanhakijatilannetta vähintään melko suurena uhkana Suomen ja suomalaisten turvallisuudelle.

  • LKS 20150306 Poliisi Tampere-talolla Tampereella itsenäisyyspäivän aamuna perjantaina 6. joulukuuta 2013. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

    Poliisit kertovat näkevänsä jo nyt työssään aiemman kotouttamisen epäonnistumisia.

    ()

Lähes joka neljännen poliisin mielestä uhka on erittäin suuri, kertoo Lännen Median kysely. Siitä uutisoi muun muassa Turun Sanomat.

Poliisien tuomio Suomen maahanmuuttopolitiikalle on tyly. Joka kolmannen poliisin mielestä maahanmuuttopolitiikka on viimeisen vuoden aikana onnistunut erittäin huonosti. Lähes puolet arvioi onnistumisen melko huonoksi. Korkeintaan melko hyvän arvion antaa alle 20 prosenttia vastaajista.

Perusteluissa korostuu se, että maahantulijoiden henkilöllisyyksiä tai taustoja ei pystytä varmasti selvittämään. Moni uskoo, että joukossa on ISIS-terroristijärjestön edustajia. Siten myös terrori-iskujen mahdollisuus pelottaa.

Vastauksissa mainitaan, että tulijoissa on paljon poliisi- ja sotilastaustaisia. Samoin mietityttää tulijoiden kulttuuritausta ja se, että naisia ei kunnioiteta. Esille nostetaan myös se, että toimettomuudesta ja turhautumisesta voi pitemmällä aikavälillä seurata esimerkiksi jengiytymistä.

Poliisit kertovat näkevänsä jo nyt työssään aiemman kotouttamisen epäonnistumisia. Sen pelätään lisääntyvän. Uhkakuvana ovat Ruotsin esimerkin mukaiset lähiöt, joihin poliisikaan ei uskalla mennä.

Monissa vastauksissa kerrotaan vastaanottokeskusten levottomuuksista, joihin poliisin pitää sitoa monia partioita kerralla. Myös seksuaalisen ahdistelun pelätään lisääntyvän kesää kohti.

Polttopulloiskujen kaltaista rasistista rikollisuutta noin puolet vastaajista pitää vähintään melko suurena turvallisuusuhkana. Toinen puoli pitää sitä korkeintaan vähäisenä uhkana.

Katupartioista poliisit eivät lisäturvaa hae. Lähes puolet katsoo, että turvapaikanhakijatilanteella perustellut katupartiot tuovat kaduille lisää turvattomuutta. Vain joka kymmenes poliisi on sitä mieltä, että katupartiot lisäävät turvallisuutta.

Yleisesti toivotetaan kuitenkin tervetulleiksi esimerkiksi vanhempien tai yrittäjien perinteiset naapurustovahdit.

LM:n poliisikyselyyn vastasi noin joka kolmas suomalainen poliisi eli yhteensä 2 489 poliisia. Poliisit kertoivat kyselyssä henkilökohtaisia mielipiteitään eli kyse ei ole poliisin virallisesta linjasta.

Poliisiylijohtaja jakaa huolen

Kyselyn tulokset eivät yllätä poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaista. Hän arvelee, että vastaajat arvioivat tilannetta tulevaisuudessa, jos kotoutuminen epäonnistuu.

– Varmasti kenttäpoliisit kohtaavat työssään ja arjessaan asioita, joiden perusteella he muodostavat käsityksiä. Ei tätä olankohautuksella voi ottaa.

Kolehmainen jakaa huolen siitä, mitä kohta voi tapahtua. Siihen kannattaa hänen mukaansa ”uhrata ajatusta”.

– Vastaajatkin varmaan ovat miettineet, mitä se tarkoittaa, kun alkavat kielteiset päätökset ja palautusrumba.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.