Verkkouutiset

Pitääkö linnunlaulun esittämisestä maksaa tekijänoikeuskorvauksia?

Eduskunnassa haluttiin tietää, milloin laulaminen kotona muuttuu maksulliseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunta keskusteli keskiviikkona tekijänoikeuslaista. Kansanedustaja Mika Niikko (ps.) moitti tekijänoikeusjärjestöjä ahneudesta, kun niille on maksettava ”korvaus vaikkapa siitä, että seurakunta laulaa jumalanpalveluksessa yhden laulun”.

– Ei tainnut Luoja ihmistä luodessaan arvata, että ihminen ahneuksissaan tekee kirkkokuorossa laulamisestakin maksullista, Mika Niikko sanoi.

Kansanedustaja toivoi hallituksen huomiota siihen, milloin korvausta pitää periä ja milloin ei.

– Joku raja siinä pitää olla, että jos sitä jossain lauletaan… Koska tulee laulaminen kotona maksulliseksi, arvoisa ministeri, hän kysyi.

Kulttuuriministeri Pia Viitanen (sd.) ei vastatessaan ottanut asiaan suoraa kantaa. Niikko toistikin kysymyksensä.

– Ollaan menty niin pitkälle, että vaikka päiväkodeissa, tai jos on tämmöinen ryhmäkoti, joka ei ole mikään liiketoimintaa tavoitteleva paikka, niin jos lapset laulavat siellä yhdessä jotain laulua, heidän pitäisi maksaa korvaus siitä, ainakin jos se tapahtuu päiväkodissa. Aivan sama on, jos he vaikka kuuntelevat musiikkia yhdessä radiosta tai mankalta jonkun kappaleen. Olen ymmärtänyt, että siitäkin pitäisi maksaa tekijänoikeuskorvaus, Mika Niikko totesi.

Hänen mukaansa myös ”yksi radiotoimittaja oli sanonut, että kun hän soitti radiossa linnunlaulua ja luontoääniä, niin ruvettiin vaatimaan tekijänoikeuskorvauksia. Emmekö me mene tässä jo liian pitkälle”.

Vasemmistoliiton Erkki Virtanen huomautti, että ”eivät ne lapset kyllä mitään korvausta maksa, se on se kunta, jonka päiväkodissa niitä lauluja käytetään”.

Virtanen sanoi ymmärtävänsä huolen, mutta ”jos jotain hengentuotetta julkisesti esitetään, niin on kyllä kohtuullista, että siitä sen teoksen tekijä saa korvauksen. Kysymys siitä, mihin raja vedetään, ei olekaan sitten ihan helppo”.

Seuraavaksi Niikko totesi jääneen epäselväksi ”kun olen kuullut näin, että jopa luontoäänien esittämisestä tekijänoikeusjärjestöt vaativat korvausta. Kenelle se korvaus maksetaan? Ei ainakaan niille linnuille, jotka siellä visertävät, vaan jonnekin se raha otetaan, kun joku on ominut sen keinon itselleen tehdä sillä rahaa”.

Kristillisdemokraattien Sauli Ahvenjärvi totesi, että tekijänoikeuskorvauksen antamisessa linnunlaulun äänittäjälle ja tallenteen tekijälle on kyllä tietynlainen peruste.

– Ehkä tätä nyt ei kannata niin hirveästi dramatisoida, koska kyllä siellä toisaalta on sitten vapaatakin materiaalia. Kyllä se on urbaani legenda, että tämmöisistä sävellyksistä ja teoksista, jotka on tehty satoja vuosia sitten, mitään tekijänoikeusmaksuja kenellekään maksellaan. Ei siellä minun tietääkseni ainakaan mitään tekaistuja tekijöitä ole, Sauli Ahvenjärvi sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)