Verkkouutiset

Puolustusvoimain komentaja MTV:lle: Arktinen alue on militarisoitu jo ajat sitten

Jarmo Lindbergin mukaan Kuolan niemimaalla on ollut erittäin suuret sotilaalliset rakenteet jo puoli vuosisataa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg kertoo MTV:n haastattelussa ihmettelevänsä kommentteja, joiden mukaan arktista aluetta ei pitäisi militarisoida.

– Kuolan niemimaalla on ollut erittäin suuret sotilaalliset rakenteet jo puoli vuosisataa, lähialue on siis militarisoitu jo ajat sitten. Tästä voisi lähteä lähialueelta toteamaan, että arktinen alue ei ole sotilaallisesti tyhjiö, eikä se ei sellainen tule olemaan.

Verkkouutiset kertoi huhtikuussa Venäjän panostuksista läsnäoloon arktisella alueella ja halusta nousta arktiseksi supervallaksi. Uusin osoitus tästä on Frans Josefin maalle rakennettu sotilastukikohta.

Venäjän puolustusministeriö on julkaissut tukikohdasta virtuaaliesittelyn, joka löytyy täältä. Myös Lindberg on tutustunut esittelyyn ja tukikohtaan.

– Sehän on lähes Bond-elokuvan näköinen keskellä arktista aluetta – erikoisen muotoinen, valtava rakennus näihin kolmeen väriin maalattuna… Sitä ei voi olla huomaamatta, Lindberg sanoo MTV:lle.

Lindbergin mukaan tukikohdalla ja siitä kertomisella halutaan tuoda tietoisuuteen Venäjän läsnäolo.

– Onhan se merkittävä infrastruktuuriohjelma ja luo huomattavan kyvyn laajalle alueelle. Se on tietysti varautumista siihen, että jos Koillisväylän käytettävyys lähtisi lisääntymään, siellä ollaan valmiiksi läsnä, Lindberg arvioi.

– Jää on vielä lähellä Venäjän rannikkoa ja Koillisväylän alueen rannikkovedet ovat matalia eli siellä on edelleen aika vaarallista purjehtia, hän sanoo MTV:lle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)