Konduktöörejä edelleen junissa, eivät myy lippuja – HS: "Onko tämä nyt sitä palvelua?"

Lähijunaliikenteen lipunmyyntiuudistuksen myötä matkustajan tulee ostaa lippu ennen astumista junaan. Lippua ei välttämättä saa kuitenkaan asemaltakaan.

  • LKS 20170619 //  20170614 Lähijuna Helsingin Rautatieasemalla 14. kesäkuuta 2017. VR laajentaa lähiliikennealuettaan maanantaista 19. kesäkuuta lähtien Riihimäeltä Tampereelle. Yhtiön mukaan lähijunien lippujen hinnat laskevat uudella alueella keskimäärin viidenneksen kaukojuniin verrattuna. LEHTIKUVA / LINDA MANNER

    Lipunmyynti lähijunissa päättyi 19. kesäkuuta 2017.

    ()

Junalipunmyynti loppui lähiliikenteen junissa kuukausi sitten, mutta lipunmyyntiautomaatit puuttuvat yhä 22 juna-asemalta. HSL:n teknologiaratkaisujen osaston johtaja Hannu Heikkinen sanoo Helsingin Sanomille, että syynä automaattien asentamisen viivästykseen on alihankkijan toimitushäiriö.

Loputkin lippuautomaatit on tarkoitus saada asennettua loppukesän aikana.

HSL on saanut runsaasti palautetta lipunmyynnin loppumisesta lähijunissa. Uudistuksen myötä matkustajan on ostettava lippu jo ennen astumista junaan.

Konduktöörit Veli-Pekka Niemelä ja Mikko Monto sanovat HS:lle, että lipunmyynnin lopettaminen lähijunista on kirvoittanut palautetta erityisesti vanhemmilta matkustajilta, jotka ovat tottuneet ostamaan yksittäisiä matkalippuja käteisellä.

”Henkilökohtaisesti olisin säilyttänyt lipunmyynnin junissa. Varmaan kaikki kollegat ovat samaa mieltä. Tämä ihan vaan asiakaspalvelun takia, että lipunmyynti olisi helpommin järjestettävissä ja hoidettavissa”, Niemelä sanoo.

Helsingin paikallisliikenteen lippuja voi nykyisin ostaa mobiilisovelluksesta, lipunmyyntiautomaateista sekä palvelupisteiltä kioskeista ja kaupoista. Lisäksi matkakortille voi ladata arvo- tai kausilippuja.

”Itse toivoisin, että HSL:n ja VR:n automaatteja olisi enemmän. Nyt on ollut ongelmia, ja siitä on tullut meille palautetta”, Niemelä sanoo.

Konduktöörit eivät itse voi myydä lippuja mutta eivät myöskään jaa tarkastusmaksuja. Niitä antavat vain lipuntarkastajat. Konduktööri voi tarvittaessa poistaa liputtoman matkustajan.

”Ketään ei heitetä ulos tai anneta tarkastusmaksua, jos tilanne on tosiaan sellainen, ettei lippua ole onnistunut ostamaan. Mutta mitään yleisohjetta, että pummilla saa matkustaa, ei tietenkään ole”, Heikkinen sanoo.

Konduktöörit katsovat liput oman harkintansa mukaan.

”Välillä tulee kysymyksiä, että onko tämä nyt sitä palvelua”, Niemelä kertoo.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.