Verkkouutiset

”Kuntien päätöksenteossa tulisi korostua pitkän aikavälin vastuunkanto”

Uuden kuntalain läpileikkaava teema on valtiovarainministeriön ylijohtajan Päivi Laajalan mukaan kuntakonsernin toiminnan johtaminen kokonaisuutena.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

− Laissa otetaan käyttöön uusi kunnan toiminnan käsite, joka sisältää juridisen kuntakonsernin lisäksi kuntien yhteistoiminnan, kunnan omistukseen perustuvan toiminnan sekä ostopalvelut. Uusi kuntalaki ohjaa tarkastelemaan toimintaa strategisena kokonaisuutena, kertoo Laajala ministeriön tiedotteessa.

Hän puhui perjantaina asiasta Tulevaisuuden kunta -kiertueella Vaasassa.

Kuntien päätöksenteossa tulisi Laajalan mukaan korostua pitkän aikavälin vastuunkanto ja kunnan toiminnan johtaminen kokonaisuutena. Tätä tavoitetta edistetään kuntalaissa säätämällä kuntastrategia kunnanvaltuuston ohjausvälineeksi.

− Kunnalta edellytetään nyt erilaisista ja eriytyneistä strategioista ja suunnitelmista luopumista. Kuntastrategiassa valtuusto määrittelee ja kokoaa kaikkea kunnan toimintaa läpileikkaavat pitkän aikavälin tavoitteet. Näin lisätään ennakoivaa otetta kunnan toimintaan ja toimintakenttään sekä parannetaan laajojen kokonaisuuksien hallintaa, Laajala toteaa.

Kokonaisohjauksen vahvistamiseksi lakiin tulee myös uutena elementtinä omistajaohjauksen määritelmä. Lisäksi tarkennetaan säännöksiä konserniohjeista ja kunnan tytäryhteisöjen toiminnasta.

Hallituksen esitys uudeksi kuntalaiksi annettiin eduskunnalle torstaina.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)