Verkkouutiset

Korkein oikeus: Finnairin hankkima uhkasakko laiton

Finnair esti toimihenkilöiden lakkoilun miljoonien uhkasakoilla. Korkein oikeus totesi tänään menettelyn lainvastaiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Korkein oikeus antoi torstaina päätöksen Finnairin lakkokiistassa. Sen mukaan työnantajat eivät voi estää lakon aloittamista uhkasakkovaatimuksilla silloin, kun työehtosopimus on voimassa, tiedottaa Ammattiliitto Pro.

Helsingin käräjäoikeuden vuonna 2012 antama väliaikainen turvaamistoimipäätös oli siis lainvastainen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Oikeuteen johtaneet tapahtumat alkoivat kesäkuussa 2012, kun Finnairin toimihenkilöt ilmoittivat aloittavansa lakon. Työnantaja haki Helsingin käräjäoikeudesta väliaikaisen turvaamistoimipäätöksen, jolla kiellettiin lähes kolmen miljoonan sakon uhalla toimihenkilöitä aloittamasta lakkoa.

Uhkasakon takia lakko peruuntui ja vuosia kestänyt oikeusprosessi alkoi.

Ammattiliitto Pro piti väliaikaista turvaamistoimipäätöstä lainvastaisena. Pro kanteli päätöksestä Helsingin hovioikeuteen, joka jätti kantelun tutkimatta. Hovioikeuden päätöksestä valitettiin korkeimpaan oikeuteen.

”Merkittävä päätös”

Pron mukaan korkeimman oikeuden päätös on merkittävä. Työnantajat ovat väliaikaisilla turvaamistoimipäätöksillä pyrkineet ja estäneet lakko-oikeuden käyttämistä.

– Tänään annettu päätös asettaa pisteen tälle toiminnalle. Lakkoilua ei voi pysäyttää uhkasakoilla, toteaa lakimies Kari Tiainen Ammattiliitto Prosta.

Tiaisen mukaan tapaus on karmaiseva esimerkki siitä, miten epäoikeudenmukaisella tavalla oikeusprosessit Suomessa voivat toimia.

– Työnantajat saivat vuonna 2012 yhdessä päivässä käräjäoikeudelta turvaamistoimipäätöksen, jonka avulla he pääsivät miljoonien eurojen uhkasakolla haluamaansa lopputulokseen, eli eroon työnantajalle kiusallisesta lakosta. Työntekijöillä kesti neljä vuotta saada oikaisu asiaan, vaikka muutoksenhakuprosessi laitettiin vireille heti päätöstä seuraavalla viikolla.

Pro on nostanut Finnairia vastaan myös vahingonkorvauskanteen perusteettomasta turvaamistoimesta. Sen käsittely on vielä kesken Helsingin käräjäoikeudessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)