Verkkouutiset

Julkisen sektorin töissä vähän maahanmuuttajia

Maahanmuuttoa on esitetty ratkaisuksi etenkin julkista sektoria uhkaavaan työvoimapulaan. Työllistymistä kuitenkin hidastavat julkisen sektorin tiukat vaatimukset.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Julkisella sektorilla on tällä hetkellä vaihtelevasti ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä. Tietyillä aloilla ja alueilla heitä on suhteellisen paljon, mutta useimmissa organisaatioissa vasta vähän, jos lainkaan.

Vuonna 2013 Suomen valtion ja kuntien työntekijöistä 3,4 prosenttia oli ulkomaalaistaustaisia, kertoo Kuntien eläkevakuutus Keva.

– Määrällisesti eniten ulkomaalaistaustaisia työskentelee koulutuksen sekä terveys- ja sosiaalipalveluiden aloilla, jotka ovat muutenkin julkisen sektorin suurimmat alat, kertoo tutkimusavustaja Erika Paakkinen, joka on tehnyt Kevalle selvityksen maahanmuutosta ja julkisesta sektorista.

Työntekijöiden riittävyys on herättänyt keskustelua julkisella sektorilla, vaikka sote- ja maakuntauudistuksen vuoksi tilannetta onkin vaikea arvioida. Yhdeksi ratkaisuksi työvoimapulaan on esitetty maahanmuuttoa.

Kevan mukaan julkinen sektori hyötyy maahanmuuttajien tekemästä työstä paitsi työvoiman muodossa, myös työttömyysturvan tarpeen vähenemisen kautta.

Selvityksen mukaan maahanmuuttajatyönhakijat eivät kuitenkaan välttämättä pidä julkista sektoria yhtä houkuttelevana tai helposti lähestyttävänä kuin yksityistä sektoria. Syynä tähän ovat muun muassa tiukat vaatimukset julkisen sektorin työpaikoissa.

– Olisi julkisen sektorin etujen mukaista saada koulutetut maahanmuuttajat mahdollisimman pian koulutustaan ja osaamistaan vastaaviin töihin. Julkisen sektorin luonteeseen sopisi hyvin se, että sen työtehtävissä toimii monipuolisesti ja kattavasti ihmisiä, jotka käyttävät sen palveluita, Erika Paakkinen sanoo.

Maahanmuuton merkitys Kevan toimintaympäristössä kasvaa vähitellen. Tällä hetkellä maahanmuuttajille maksettujen eläkkeiden osuus kaikista eläkkeistä on marginaalinen, mutta tilanne muuttuu koko ajan. Tulevaisuudessa yhä suurempi osa Kevan asiakkaista on todennäköisesti maahanmuuttajia, Keva arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)