Verkkouutiset

HS: Helsingin seudun matkalippujen hinnat nousemassa huimasti

Helsingin seudun joukkoliikenteen matkaliput uhkaavat nousta ennennäkemättömän paljon, kertoo Helsingin Sanomat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin seudun joukkoliikenteen matkalippuja uhkaavat ennennäkemättömän suuret korotukset lähivuosina.

Ensi vuoden korotustarpeeksi Helsingin seudun liikenne (HSL) on laskenut keskimäärin 6,9 prosenttia ja vuoden 2017 korotukseksi peräti 11,4 prosenttia.

Jos korotukset toteutuvat, Espoon, Helsingin ja Vantaan aikuisten 30 päivän kausilippu kallistuisi nykyisestä 49,50 eurosta lähes 53,00 euroon vuonna 2016. Vastaavasti 30 päivän seutulipun hinta nousisi 98,60 eurosta noin 104,60 euroon.

HSL:n esitykset käsitellään Helsingin kaupunginvaltuustossa maanantaina.

Espoon ja Vantaan kuntapoliitikot ovat nousseet vastustamaan mittavia hinnankorotuksia. Myös Vantaan kaupunginhallitus paheksuu taksakorotusten käyttämistä isojen infrakustannusten kattamiseksi.

Molemmista kunnista lähti viime viikolla HSL:een jättikorotuksille kielteinen lausunto.

Korotusten taustalla ovat kehärata ja ensi vuonna avautuva länsimetro, jotka tuplaavat HSL:n vuosittaisen infralaskun nykyisestä 65 miljoonasta noin 130 miljoonaan euroon vuonna 2017. Suurin hypähdys tapahtuu vuonna 2017, kun molemmat raideyhteydet ovat käytössä koko vuoden ajan.

700 miljoonaa euroa maksavan kehäradan vaikutus on pienempi, koska sen rakennuskuluista valtio maksaa 70 prosenttia. Miljardin euron länsimetron kuluihin valtio sen sijaan osallistuu vain 30 prosentilla.

– Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin esittää lipunhintoihin korotusta, koska jäsenkunnat ovat linjanneet, ettei niiden subventio-osuus saa nousta, toteaa HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)