Verkkouutiset

Ministeri vaatii selvitystä tiedevilppiepäilystä

Tiedeyhteisöltä pyydetään näkemyksiä siitä, toimiiko sen itsesäätely.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) ottaa blogissaan kantaa Helsingin Sanomien sunnuntaiseen juttuun, jossa kerrotaan Teknologian tutkimuskeskus VTT:n salailleen vilppiepäilyjä.

Ministerin mukaan VTT:n on selvitettävä tapaus ja tehtävä selvitys avoimesti. Grahn-Laasonen korostaa, että tiedevilppiepäilyihin on syytä suhtautua erittäin vakavasti, sillä tieteen luotettavuus liittyy olennaisesti yhteiskunnan perusteisiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Tieteen pelisääntöjen tulee ministerin mukaan lähteä tiedeyhteisöstä itsestään. Toimintatapojen tulisi olla sellaisia, että vilppiepäilyt havaitaan tehokkaasti, tutkitaan puolueettomasti ja jossa epäkohtiin puututaan.

– Tutkimuksessa liikkuu isot rahat kansallisesti ja kansainvälisesti, ja kilpailu on kovaa. Suomessa tieteen korkeaan eettiseen tasoon voi luottaa, mutta tietenkään kaikkea vilpin mahdollisuutta ei saada koskaan täysin poissuljettua, Grahn-Laasonen toteaa.

Ministeri kehottaa pohtimaan, ovatko nykyinen järjestelmä sekä vilppiepäilyihin puuttumisen keinot riittäviä. Hän pyytää tiedeyhteisöltä näkemyksiä ja kertoo olevansa valmis viemään ripeästi eteenpäin vahvistavia toimia.

Grahn-Laasonen ottaa kirjoituksessaan kantaa myös Helsingin Sanomien artikkelin pohdintaan kilpaillun rahoituksen lisääntymisestä. Ministeri perustelee kilpailtua rahoitusta kertomalla, että se arviointien mukaan parantaa laatua ja tuo tutkimushankkeet avoimemmin yhteisön ruodittaviksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)