Verkkouutiset

Tavoitteena ebolan diagnosointi 15 minuutissa

Professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta johtaa suomalaistutkijoiden ryhmää, joka kehittää kenttäolosuhteisiin soveltuvaa ebolan diagnostiikkaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helmikuun alussa käynnistyy kahdeksan ensimmäistä EU:n rahoittamaa tutkimusprojektia, joiden päämääränä on kehittää tehokkaita aseita ebolaa vastaan.

Mukana on yli 40 tutkimuslaitosta, yritystä ja avustusjärjestöä Euroopasta, Afrikasta ja Yhdysvalloista. Projekteille on myönnetty rahoitusta yhteensä 215 miljoonaa euroa; pääosa tästä menee rokotetutkimukseen.

Suomalaisten rahoitusosuus on noin 260 000 euroa.

Olli Vapalahden tutkimusryhmän lisäksi Suomesta on mukana myös professori Ilkka Julkusen ryhmä Turun yliopistosta. Yhteistyökumppaneina ovat lisäksi professori Simo Nikkari Sotilaslääketieteen keskuksesta sekä kuopiolainen diagnostiikka-alan yritys Reagena.

– Tavoitteena on rakentaa diagnosointimenetelmiä, jotka ovat turvallisia, luotettavia, ja nopeita – tulokset 15 minuutissa – ja käyttökelpoisia myös epidemiaolosuhteissa Afrikassa, Vapalahti sanoo.

– Meillä on tarkoitus muun muassa viedä ryhmässämme jo kehitettyjä geenimonistustestejä kenttäolosuhteisiin sopiviin laitteisiin sekä kehittää yhdistelmä-DNA -tekniikkaan perustuvia reagensseja vieritestausta varten, hän jatkaa.

Vaikka tarkoitus on saada testejä käyttöön pikaisesti nykyiseen Länsi-Afrikan ebola-epidemiaan, tavoitteena on kehittää myös muille saman sukuisille filoviruksille soveltuvia testejä, jotta diagnostiset valmiudet olisivat paremmat seuraavissa epidemioissa. Myös immuniteetin toteamisella voi olla jatkossa merkitystä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)