Verkkouutiset

Terveysriskit riippuvat siitä miten lihavuus määritellään

Vyötärölihavuus on painoindeksiä parempi iäkkäiden kuolleisuuden ennustaja, kertoo uutispalvelu Duodecim.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uutispalvelu Duodecimin mukaan tutkimuksista tiedetään, että liikakilot eivät ole iäkkäille samanlainen terveysriski kuin nuoremmille. Tuore tutkimus tukee uutispalvelun mukaan tätä käsitystä, mutta osoittaa riskien riippuvan siitä, millä tavalla lihavuus määritellään.

Tutkimuksessa painoindeksillä mitattu lihavuus ja ylipaino eivät ennustaneet noin 70-vuotiaiden naisten riskiä menehtyä yksitoistavuotisen seurannan aikana. Tämä havaittiin kaikenikäisillä sekä kaikissa etnisissä ryhmissä. Ainoa poikkeus olivat latinonaiset, joilla lihavuus liittyi suurempaan kuolleisuuteen.

Vaikka painoindeksillä mitattu lihavuus ei liittynyt suurentuneeseen kuolleisuuteen, riski havaittiin suurentuneeksi naisilla, joille oli kertynyt runsaasti rasvaa keskivartaloon ja vyötärölle. Myös alipainoisuus liittyi suurempaan riskiin menehtyä seurannan aikana.

Aiemmat tutkimukset ovat Duodecimin mukaan päätyneet samansuuntaisiin tuloksiin. On myös viitteitä siitä, että pelkän painon sijaan lääkärien olisi hyvä seurata iäkkäiden potilaidensa painon muutoksia. Painon nopea nouseminen tai putoaminen voivat olla merkkejä terveysongelmista, jotka lyhentävät elinikää.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)