Verkkouutiset

Kiireisimmät päivystykset potilaille turvallisimpia

Erityisesti sairaimpien päivystyspotilaiden ennuste näyttää olevan parempi kiireisimmissä ensiapupäivystyksissä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan kiireisimmissä päivystyksissä hoidettujen potilaiden riski menehtyä sairaalahoidon aikana osoittautui näet 10 prosenttia pienemmäksi kuin hiljaisemmissa päivystyksissä, kertoo uutispalvelu Duodecim.

Havaittu ero oli vielä merkittävämpi vakavien akuuttien sairauksien kohdalla. Verenmyrkytykseen sairastuneiden potilaiden todettiin selviävän 26 prosenttia todennäköisemmin kiireisemmissä kuin hiljaisimmissa sairaaloissa senkin jälkeen, kun tutkijat huomioivat analyyseissa monia potilas- ja sairaalakohtaisia tekijöitä.

Keuhkojen vajaatoiminnasta kärsivien potilaiden kohdalla vastaava luku oli 22 prosenttia. Tutkijat laskivatkin, että jos kaikki ensiapupotilaat olisivat saaneet tutkituissa sairaaloissa samankaltaista hoitoa kuin kiireisimmissä päivystyksissä, olisi vuodessa kyetty ehkäisemään mahdollisesti jopa 24 000 kuolemantapausta.

Tutkimus ei kerro miksi kiireisimmissä päivystyksissä potilaiden ennuste on parempi, mutta Duodecimin mukaan muun muassa erot henkilökunnan määrässä ja taidoissa sekä erityisesti kokeneempien kliinikkojen saatavuus saattavat vaikuttaa asiaan. Selitys voi myös löytyä sairaaloiden resursseista ja sijainnista sekä potilaskohtaisista tekijöistä.

Tutkijat summaavat tulosten osoittavan, että päivystykset ja sairaalat toimivat eri tavalla ja nämä erot ovat merkittäviä potilaiden kannalta. Syiden selvittäminen kaipaa kuitenkin vielä lisäselvityksiä.

Tulokset perustuvat kolmessatuhannessa yhdysvaltalaissairaalassa vuosina 2005–2009 kerättyihin potilas- ja rekisteritietoihin. Tarkasteluajankohtana päivystyksissä hoidettiin yhteensä yli 17,5 miljoonaa potilasta.

Tulokset julkaistiin Annals of Emergency Medicine – lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)