Verkkouutiset

Hjallis Harkimo: Miksi tulospalkkiot kuuluvat vain johdolle?

Yrittäjä-kansanedustajan mielestä nyky-Suomessa moraalittomuus on yksi syy luottamuspulaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Hjallis Harkimo on kirjoittanut Luottamus parempi -kolumnin Iltalehteen. Hänen mukaansa bisneksen yhteydessä tavataan sanoa, että luottamusta joko on tai sitä ei ole.

– Todellisuus on tietenkin monimuotoisempi, sen tietää jokainen, joka on ollut esimerkiksi parisuhteessa, Hjallis Harkimo toteaa.

Perusluottamusta ei hänen mielestään ole ollenkaan mahdotonta korjata arvostavilla arkisilla teoilla ”silloinkin, kun tekisi mieli marttyyrina mököttää”. Hiukan samanlainen on hänen mukaansa yhteiskunnallinen luottamus. Harkimon mukaan ”ei voi sanoa, että sitä ei ole yhtään, mutta ei voi sanoa, että sitä olisi”.

– Yksi syy tähän luottamuspulaan on mielestäni moraalittomuus. Anteeksi vanhakantainen sana, mutta sitä on mielestäni esimerkiksi se että johto maksaa itselleen ylisuuret bonukset – kun kuitenkin koko henkilökunta on vastuussa tuloksesta. Jos bonukset olisivatkin koko henkilökunnan kattavat, syntyisi parempi henki. Kärjistetysti työkaverit pitäisivät yhdessä huolta, että kaikki tekisivät töitä yhden päämäärän eteen, jotta bonukset saavutettaisiin.

– Miksi tulospalkkiot kuuluvat pelkästään johdolle? Luottamuspula näkyy työmarkkinoiden rakenneuudistusten vaikeudessa. Emme luota siihen, että esitettyjä muutoksia käytettäisiin reilusti, vaan epäilemme kaikkea muuta, Harkimo kuvailee.

Hänen mukaansa ”kun kukaan ei luota toisiinsa, neuvottelut johtavat kompromisseihin, jotka eivät edistä asioita eteenpäin”.

– Meidän pitäisi enemmän yhdessä päättää asioista, alkaen työpaikoista. Kun kaikki ymmärtävät miksi päätökset syntyvät, niin ne olisi helpompi hyväksyä ja ne johtaisivat parempiin tuloksiin, Hjallis Harkimo katsoo.

– Pakolla voimme yrittää – ja sitä tehdään nytkin – mutta me etenemme liian hitaasti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)