Verkkouutiset

Näin puolustusvoimat takavarikoi kriisitilanteessa – KL: Autosi voi olla listalla

Puolustusvoimien sota-ajan listalla on kymmeniä tuhansia siviiliautoja, Kauppalehti kertoo.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääesikunnan operatiivisella osastolla työskentelevä komentaja Taneli Uosukainen kertoo sota-ajan listalla olevien autojen olevan yksityishenkilöiden ja yritysten normaalikäytössä. Poikkeustilanteessa ne voidaan määrätä kuitenkin puolustusvoimille.

”Henkilö- ja pakettiautoissa Puolustusvoimien suositusikäraja sijoituksille on 4–5 vuotta tai sitä nuoremmat ajoneuvot. Kuorma-autoissa ja työkoneissa suositusikärajaa ei ole,” Uosukainen toteaa Kauppalehdelle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Uosukainen ei erittele listalta löytyviä merkkejä tai malleja. Sen Uosukainen paljastaa, että sota-ajan listalla olevat autot ovat kuitenkin uutuuden lisäksi verrattain yleisiä. Näin varmistetaan varaosien saatavuus.

”Kevyestä kalustosta pakettiautot, pick-upit, moottoripyörät ja moottorikelkat ovat erittäin hyviä Puolustusvoimain tarkoitukseen”, Uosukainen sanoo.

Autonomistaja voi käydä puolustusvoimien aluetoimistossa tarkistamassa, onko hänen ajoneuvollaan sota-ajan tehtävä.

Toimistosta kerrotaan vain onko auto listalla vai ei. Sitä, mihin tarkoitukseen ja missä, autoa aiotaan käyttää, ei paljasteta.

Jos auto otetaan poikkeustilanteessa palveluksen, asiasta saapuu postissa luovutusmääräys.

”Määräyksessä kerrotaan paikka ja tarvittaessa aika, mihin ajoneuvo tulee toimittaa. Tapa on samanlainen kuin ihmisten palvelukseenastumismääräyksessäkin”, Uosukainen selvittää.

Ajoneuvon määrääminen luovutukseen edellyttää erittäin poikkeuksellista ja vakavaa tilannetta Suomessa. Tällöin myös valmiustilalaki tai puolustustilalaki on asetettu voimaan. Puolustusvoimat korvaa ajoneuvon käytöstä aiheutuvat kulut, edellyttäen, että se on poikkeustilan päätyttyä mahdollista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)