Syyrialainen Ali Venäjän medialle – ”totta kai haluan olla suomalainen”

ISIS-järjestöä paennut Ali kertoo matkustaneensa salakuljettajien avustamana Syyriasta Suomeen.

  • Sputnik kertoo Alin tarinan.

    ()

Venäjän valtion media Sputnik kertoo reportaasissaan Ali-nimisestä syyrialaisteinistä, joka on paennut Alepposta Suomeen. Juttu on otsikoitu "Alepposta Helsinkiin, syyrialainen haluaa suomalaiseksi Daeshin (nimitys ISIS:lle) iskettyä".

”ISIS:n vallattua kaupungin Ali ja hänen perheensä ajettiin kodistaan. Matka sodan repimästä syyrialaiskaupungista Suomeen vei 15 päivää ja salakuljettajat ottivat siitä 2 000 euroa”, Sputnik kertoo.

Ali saapui Egeanmeren yli Kreikkaan. Kreikasta tie vei Makedoniaan ja sieltä Serbiaan.

”Todellinen ongelma oli Unkari. Siellä rajavartijat käyttivät kyynelkaasua meitä vastaan ja sulkivat tien”, Ali sanoo.

Sputnik kertoo Suomen ottaneen Alin ”lämpimästi vastaan”.

”Suomi otti meidät vastaan avoimin käsin ja sydämin. Olen päättäväinen ihminen, ja olen etsinyt saapumiseni jälkeen töitä ja opiskelupaikkaa. Minulla on työlupa, mutta olen tehnyt vapaaehtoistyötä, koska en ole saanut työpaikkaa”, Ali sanoo.

”Suomen viranomaiset järjestävät Alille ruokaa ja majoituksen. Se mahdollistaa vapaaehtoistyön tekemisen”, Sputnik kertoo.

Sputnik kysyy Alilta haluaisiko hän olla suomalainen.

”Tottakai minä haluan”, hän vastaa.

Sputnikin reportaasissa on joitakin erikoisia piirteitä.

Alin kerrotaan lähteneen Alepposta vuonna 2014. Vaikka matka Suomeen vei venäläismedian mukaan vain 15 päivää, kerrotaan jutussa silti, että Alin turvapaikkahakemuksen jättämisestä on vasta kuusi kuukautta, ja todetaan, ettei siihen ole vielä tullut vastausta. Esimerkiksi vuoden 2015 alussa turvapaikkahakemuksen käsittelyaika oli taas keskimäärin 157 vuorokautta.

Sputnikin jutussa ei myöskään ole julkaistu kuvaa Alista.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.