Verkkouutiset

”Sdp on myynyt 100 miljoonaa jo ainakin viisi kertaa”

Keskustan kansanedustaja ihmettelee sosialidemokraattien matematiikkaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunta keskusteli tiistaina vilkkaasti tuloveroasteikoista. Kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä (kesk.) käytti puheenvuoron huomauttaakseen, että tosi asiassa autoveron alennuksen netto on 100 miljoonaa eikä 200 miljoonaa euroa, kun käyttömaksu samaan aikaan nousee.

– Se netto on siis 100 miljoonaa. Minä olen laskenut, että sosialidemokraattinen puolue on myynyt tämän eri tarkoituksiin jo viisi kertaa ainakin. Aina se on se autovero, millä rahoitetaan. Ei se tällä tavalla toimi, Olavi Ala-Nissilä sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hän totesi Sdp:n edustajille, että heidän aikanaan jätettiin lähes kaikki uudistukset tekemättä.

– Ei tämä velkaelvyttämällä nouse. Sen takia meidän pitää työn verotusta suosia tässäkin tilanteessa. Kyllä populismillakin, arvoisa puhemies, saisi olla joku raja.

Kokoomuksen Kalle Jokinen totesi olevansa aika hämmentynyt siitä, miten voimakkaasti vasemmisto-oppositio puolustaa autoveroa.

– Suorastaan kohta varmaan tulee autoveron korotusesityskin sieltä vasemmalta laidalta, Jokinen arveli.

Jokiselle huomautettiin, että se on tullut jo.

– Aha, minä en sitä kuullut. Edustaja (Eero) Heinäluoma ainakin viime viikolla lähetekeskustelussa vaati sitä, että autoveron alennukset pitää perua ja niillä kompensoida kannattamatonta liikennettä eli edelleen tukea sitä kannattamatonta liikennettä.

200, ei, vaan 100

Sdp:n Eero Heinäluoma kiisti vaatineensa autoveron nostoa.

– Enhän minä semmoista ole vaatinut. Olen sanonut, että jos tästä veron alennuksesta, joka on 200 miljoonaa (Olavi Ala-Nissilä huusi väliin: 100 miljoonaa!) käytettäisiin 15 miljoonaa euroa VR:n ostoliikenteeseen, niin meillä kulkisi poikittaisliikenne Suomessa. Se on arvovalinta, Eero Heinäluoma sanoi.

– Ja jos tähän on varaa, niin olen kysynyt, että miten ei ole varaa antaa eläkeläisille 150 miljoonaa euroa, jotta pidettäisiin eläkeläisen ja työssä olevan verokohtelu samanlaisena. (Olavi Ala-Nissilä huusi jälleen väliin: 100 miljoonaa), hän jatkoi.

– Edustaja Ala-Nissilä puhuu mahtavasti vastuusta valtiontaloudesta, ja sitten ilmoittaa, että 200 miljoonaa lasketaan valtion verotuloja, kun lasketaan autoveroa. Siihen teillä on kuitenkin varaa ja se ei ilmeisesti heikennä valtiontaloutta, se on teidän vientivetoinen kasvustrategianne, Heinäluoma sanoi.

Kolmatta kertaa Ala-Nissilä ei enää yrittänyt korjata.

Heinäluoma mainitsi 200 miljoonaa vielä kerran. Hän totesi, että vaikka ”rahaa on niin hirveän vähän, niin 200 miljoonaa te käytätte autoveron alennukseen eikä tee tiukkaakaan. Sinne hupsahti 200 miljoonaa”.

Myös vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki puhui 200 miljoonasta eurosta.

– Onko mitään tolkkua siinä, että samaan aikaan kun leikataan pienituloisilta, eläkeläisiltä, työttömiltä, opiskelijoilta — ja nyt te olette leikkaamassa pienituloisten palkkoja – niin samaan aikaan te annatte 200 miljoonan euron kädenojennuksen niille, joilla on varaa ostaa uusia autoja, Paavo Arhinmäki kysyi.

– Näistä arvovalinnoista vielä: 200 miljoonalla eurolla, autoveron laskulla, hallitus elvyttää kansainvälistä autoteollisuutta. Sattuu olemaan muuten tismalleen sama summa, joka ollaan nyt leikkaamassa työttömiltä, 100 päivää ansiopäivärahasta leikataan pois. Se on muuten raju arvovalinta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)