Verkkouutiset

IS: Akateeminen koulutus ei takaa kovaa palkkaa

Ammattikoulutuksen saaneen palkka voi olla merkittävästi akateemisen palkkaa suurempi, Ilta-Sanomat kertoo.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston mukaan ammatillisen ja akateemisen koulutuksen saaneiden mediaanipalkassa voi olla jopa yli tuhannen euron ero.

Esimerkiksi paperiteollisuuden prosessityöntekijät ansaitsevat 3565 euroa kuukaudessa, kun taas tilaston vähiten ansaitsevat akateemiset eli lainopilliset asiantuntijat sekä sosiaalialan ja seurakunnan työntekijät tienaavat vain noin 2557 euroa.

Tilaston kärjessä ovat lääkärit 6790 euron mediaanipalkallaan. Vähiten ansaitsevat maa-, metsä- ja kalatalouden avustavat työntekijät. Heidän mediaanipalkkansa on vain 1625 euroa.

Luvut sisältävät palkan lisäksi kaikki palkanlisät ja luontoisedut, mutta eivät tulospalkkioita.

Lehden haastatteleman SAK:n kehityspäällikön Juha Antilan mukaan palkkahaitari saattaa olla yhden ammatin sisällä laaja. Hyviä palkkoja nostetaan muun muassa aloilla, joissa on usein käytössä urakkapalkka.

“Ei ole mikään ihme, jos vuosikausia raskaassa työssä tekniikkaansa hionut lihanleikkaaja työskentelee nopeasti ja ansaitsee 3200 euroa kuussa”, Antila muistuttaa.

Merkitystä on myös työnantajalla. Tilaston pohjalla kiikkuvien akateemisten alojen edustajista monet työskentelevät julkisella sektorilla. Myös alan naisvaltaisuus näkyy palkkauksessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)