Verkkouutiset

Yle: EU-alueella viidennes kaikesta ruoasta päätyy roskiin

Yksin asuvat naiset haaskaavat ruokaa eniten.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomessa haaskataan vuosittain jopa 500 miljoonan euron edestä ruokaa, kertoo Yle. Jokaisen suomalaisen harteille ruokahävikkipotista kertyy vuosittain noin 24 kiloa. Keskimäärin hävikkiä syntyy eniten suurissa perheissä, mutta henkilöä kohden laskettaessa yksin asuvat naiset johtavat tilastoa.

Eniten heitetään pois tuoretuotteita, kuten vihanneksia, hedelmiä, kotona valmistettua ruokaa, maitotuotteita ja noutoruokaa. Ehkä hieman yllättäen korkealle listalla nousee myös leipä.

– Leipää heitetään pois paitsi pilaantuessa, myös kun se koetaan vanhaksi ja kuivaksi, vaikka se olisi vielä syötävää. Myös päiväysmerkinnät vaikuttavat, vaikka leipä usein säilyy pitempään kuin merkintä ilmoittaa, sanoo tutkija Kirsi Silvennoinen Luonnonvarakeskuksesta Yle:n haastattelussa.

Ruokaa ostetaan yksinkertaisesti liikaa. Ostokset ja ruokalistat suunnitellaan huonosti, eikä suunnitelmissa pysytä. Myös ravintoloissa tehdään liikaa ruokaa, jota sitten joudutaan heittämään pois. EU-alueella peräti viidennes kaikesta tuotetusta ruoasta päätyy roskiin.

Digitalisaatio ja sosiaalinen media helpottavat osaltaan ruokahävikkiä. Woltin ja Foodoran kaltaiset palvelut, sekä hävikkiruokaan erikoistuneet ravintolat auttavat myös. Silventoinen uskoo niiden vähentävän ravintoloiden hävikkiä jonkin verran.

– Ne toimivat, jos konsepti sopii ravintolan toimintaan. Tosin hävikki on silloin jo syntynyt. Parempi olisi kun ruoan määrän arviointi onnistuisi mahdollisimman hyvin jo etukäteen, Silvennoinen toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)