Professori: Kannattaako maahanmuutto oikeasti? – "ei voi olla ainoa ratkaisu työttömyyteen"

Professorin mukaan työttömien ja avoimien työpaikkojen kohtaanto-ongelmaa pitäisi yrittää ratkaista ensisijaisesti muuttamalla vero-, sosiaali- ja aluepolitiikkaa.

  • LKS 20060927 Kunnallisalan kehittämissäätiö julkisti professori  Matti Virenin Kansalaisen kuntauudistus kirjan 27. syyskuuta 2006. LEHTIKUVA Antti Aimo-Koivisto

    Professori Matti Virén.

    ()

Turun yliopiston taloustieteen professori Matti Virén ei usko, että Suomea piinaava massatyöttömyys saadaan kuriin pelkästään maahanmuutolla.

– Olen moneen kertaan lukenut entisen (työ- ja elinkeinomisteriön) kansliapäällikön Erkki Virtasen haastattelua, jossa hän valittelee, että maahanmuutto maksaa puolitoista miljardia euroa 50 000 maahanmuuttajaa kohden vuodessa, Virén kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.

– Samaan hengenvetoon hän kuitenkin sanoo, että kannattaa maksaa, koska Suomi tarvitsee maahanmuuttoa, eikä edes 50 000 ihmisen muuttovauhti riitä. Avoimia työpaikkoja on 40 000, eikä niihin löydy työntekijöitä.

Virén korostaa, että 1,5 miljardia vuodessa tekee 15 miljardia kymmenessä vuodessa. Siten hänen mukaansa julkisen sektorin menojen suhde BKT:hen nousisi tällä menolla lähes 70 prosenttiin.

– Kannattaakohan tämä oikeasti? Jos avoimiin työpaikkoihin ei saada työvoimaa lähes 500 000 työttömyyskortistossa olevasta ja niin sanotusti sijoitetuista, vika on varmaan järjestelmässä (verotuksessa, sosiaalituissa, aluepolitiikassa jne.), jota varmaankin voidaan muuttaa.

– Vai estävätkö kansainväliset sopimukset sen? Onko todellakin niin, että 500 000 työttömälle ei voi tehdä mitään, ainoa ratkaisu on työvoiman hankkiminen ulkomailta. Ei kai nyt sentään!

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.