Verkkouutiset

TS: Poliisin erikoisryhmät EU-maiden aseellisiin operaatioihin

Hallitus haluaa muuttaa lakiesityksellään poliisilakia siten, että jopa aseellisten poliisioperaatioiden toteuttaminen Suomen rajojen ulkopuolella olisi mahdollista, kertoo Turun Sanomat Lännen Median jutussa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansainvälisiin operaatioihin lähtevät poliisit koottaisiin valtakunnallisesta Karhu-ryhmästä sekä muista vaativien tilanteiden erikoisryhmistä ja terroripommi-, joukkojenhallinta- ja ensivasteryhmistä.

– Ketään ei voida pakottaa, mutta kiinnostuneet koulutetaan, jotta meillä sitten tarvittaessa on osaava porukka, joka tuntee riittävästi myös vastaanottavan maan lainsäädäntöä, kertoo sisäministeriön poliisiosaston johtava asiantuntija Johanna Puiro Turun Sanomille.

Puiron mukaan apua pyytävän valtion tarve ja tehtävä määrittelevät sen, minkä kokoinen joukko suomalaispoliiseja ulkomaille lähtee.

Lakiesitystä valmistelleen sisäministeriön erityisasiantuntija Tapio Puurusen mukaan Suomi varautuu lain avulla sellaisiin kriisitilanteisiin, joissa toisen EU-maan viranomaiset pyytävät apua toisilta jäsenvaltioilta sopimusten perusteella.

Yhteisvastuulausekkeella on sovittu EU-maiden velvollisuudesta antaa apua terrori-iskun, luonnon tai ihmisen aiheuttaman suuronnettomuuden kohteeksi joutuneelle jäsenvaltiolle.

Lisäksi Suomi on sitoutunut EU-valtioiden rajat ylittävää rikollisuutta koskevaan Prüm-yhteistyöhön sekä yhteistyön parantamiseen kriisitilanteissa (niin sanottu Atlas-päätös).

Puurusen mukaan etukäteen ei tiedetä, kuinka usein suomalaispoliisien erikoisryhmiä Euroopassa tarvitaan.

Toistaiseksi EU-tasolla ei ole harjoitusten lisäksi vielä toteutettu kriisitilanteissa yhteisiä poliisioperaatioita.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)