Heikko digitalisaation aste on Accenturen mukaan suoraan verrannollinen toimialan alttiuteen tulevalle murrokselle. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Yli puolet yrityksistä keskellä toimialansa murrosta

Toimialan murroksen voi ennustaa ja yritysjohtajat voivat valmistautua siihen.

Konsultointiyhtiö Accenturen mukaan suurin osa suuryrityksistä globaalisti on jo toimialamurroksen kourissa.

Konsulttiyhtiö Accenturen tekemän tutkimuksen mukaan Pohjoismaissa yrityksistä on 58 prosenttia keskellä merkittävää toimialamurrosta, ja 43 prosenttia on erittäin alttiina tulevalle murrokselle. Yritysten nettoarvossa laskettuna murros uhkaa Accenturen mukaan yhteensä jopa biljoonaa euroa Pohjoismaissa. Tutkimuksessa tarkasteltiin Pohjoismaista 507 pörssiyhtiötä, joiden liikevaihto oli vähintään 50 miljoonaa euroa.

Globaalisti Accenturen tutkimuksessa analysoitiin yhteensä yli 3 600 yritystä, joiden liikevaihto oli vähintään 100 miljoonaa dollaria. Tutkimuksen perusteella koko maailmassa yrityksistä on toimialamurroksessa 63 prosenttia, ja erittäin alttiina murrokselle on 44 prosenttia.

Murros ei kuitenkaan Accenturen mukaan ole satunnainen tapahtumasarja, johon yritysjohtajat eivät voi vaikuttaa, vaan sillä on selkeä kaava, jonka voi tunnistaa ja johon voi valmistautua.

– Murros on jatkuvaa ja väistämätöntä, mutta se on myös ennustettavissa. Yritysjohtajien täytyy määrittää oman yrityksensä sijainti murroksen kentässä sekä arvioida muutoksen nopeus, kertoo Accenture Strategyn Suomen-johtaja Pekka Vanne yhtiön tiedotteessa.

Yritysten täytyy Vanteen mukaan uudistaa ydinliiketoimintaansa samalla kun uutta liiketoimintaa kehitetään innovaatioiden pohjalta.

– Tutkimuksemme mukaan toimialan heikko digitalisaation aste on suoraan verrannollinen toimialan alttiuteen tulevalle murrokselle. Digitaaliset teknologiat voivat auttaa yrityksiä torjumaan murroksen haittavaikutukset esimerkiksi parantamalla nykyisten tuotteiden tuloksia, kehittämällä kokonaan uusia digitaalisia palveluja, alentamalla kustannuksia tai hankaloittamalla uusien kilpailijoiden pääsyä markkinoille, Vanne luettelee.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt