Verkkouutiset

Viron Nato-lähettiläs: ”Diletanttihistorioitsija” Vladimir Putin horjuttaa Euroopan vakautta

Venäjän presidentin historiaväitteet saavat Jüri Luikin mielestä yhä uhkaavampia piirteitä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän presidentistä Vladimir Putinista on Viron Nato-suurlähettilään Jüri Luikin mukaan tullut Euroopan rauhan ja vakauden keskeinen horjuttaja.

Viime aikoina Putin on hänen mukaansa ryhtynyt myös jonkinlaiseksi amatöörihistorioitsijaksi, joka esittelee omia erikoislaatuisia tulkintojaan menneistä tapahtumista ja esimerkiksi Ukrainan asemasta Euroopassa.

– Minua huolestuttaa se, että tämä diletanttihistorioitsija yrittää luoda intellektuaalista tilaa ja oikeutusta merkitäkseen kohteita, joihin Venäjä saattaa kohdistaa laittomia aluevaatimuksia, Viron puolustusministerinäkin useaan otteeseen toiminut Luik sanoo Diplomaatia-lehdessä.

– Kun niitä tarkastellaan rinnan niiden moninaisten sotilaallisten manööverien kanssa, joita Venäjä on Ukrainan läheisyydessä viime aikoina harjoittanut, on paljon syytä huoleen, hän toteaa.

”Demokratia pelottaa Vladimir Putinia”

Yhdysvaltojen Venäjä-politiikan tärkeimpiin arkkitehteihin lukeutuva veteraanidiplomaatti, suurlähettiläs Daniel Fried pitää Luikin näkemystä Putinista oikeaan osuvana.

– Putin ei ole historioitsija – hän hyväksikäyttää historiaa rationalisoidakseen Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen ja vaatimukset. Hän käytännössä kiistää Ukrainan suvereniteetin kaikissa muodoissaan paitsi Venäjälle alistettuna. Kyse on suuren venäläisen sovinistin tekaistusta historiallisesta narratiivista, sanoo Fried.

Huomattavasti Putinia rakentavamman lähtökohdan tarjosi hänen mukaansa edesmennyt venäläinen Nobel-kirjailija Aleksandr Solženitsyn, joka toivoi Ukrainan pysyvän Venäjän rinnalla, mutta Venäjän sitä kohtaan osoittaman kunnioituksen ja ystävyyden – ei alistamisen ja aggression – pohjalta.

Vahvasti isänmaallisuudestaan huolimatta Solženitsyn piti Friedin mukaan selvänä, että Ukrainalla on oikeus päättää itse omasta tulevaisuudestaan sen sijaan, että se saneltaisiin Kremlistä, kuten Putin asian näkee.

– Kreml haluaa Ukrainan olevan heikko, korruptoitunut, jakautunut ja siten manipuloitavissa. Länsi puolestaan haluaa Ukrainan olevan vahva ja itsenäinen, nykyaikaisen valtion riippumattomat instituutiot omaava maa, hän toteaa.

– Me – länsi – emme ole uhka Venäjälle. Se, mikä Putinia lännestä uhkaa, on ajatus demokratiasta, hän kiteyttää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)