Lopullinen päätös Hornetien korvaajasta tehdään vuonna 2021. LEHTIKUVA / HANNU RAINAMO

USU: Hävittäjätarjoukset pidetään salaisina

Puolustusministerin mukaan yksityiskohtien avaaminen tarjouksista ja niiden vertailusta ei ole mahdollista.

Kansalaiset ja kansanedustajat eivät voi vertailla tarjouksia Hornetit korvaavista hävittäjäehdokkaista. Tietoja esimerkiksi hävittäjien lukumääristä ei julkaista kilpailusyistä ennen päätöstä.

Hävittäjähankkeen ohjelmajohtaja Lauri Purasen mukaan vain valittavan hävittäjän tietoja kerrotaan, kun päätös on tehty, kertoo Etelä-Suomen Sanomat viitaten Uutissuomalaisen juttuun.

Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpään mukaan kilpailun vaarantuminen ja sensitiivisyys eivät ole julkisuuslain mukaisia salassapitoperusteita. Liike- ja turvallisuussalaisuudet sen sijaan ovat julkisuuslain mukaan salassa pidettäviä tietoja.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) ei kertoisi edes omalle valiokunnalleen sitä, kuinka monta hävittäjää kukin valmistaja kymmenen miljardin euron hankintahinnalla antaisi. Hänen mukaansa on riski, että joku valiokunnan jäsen kertoisi tarjousten tietoja julkisuuteen.

Myös puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) puolustaa päätöstä pitää tarjoukset salaisina.

– Yksityiskohtien avaaminen tarjousten ja niiden vertailun osalta ei ole mahdollista täysimääräisesti. Tätä rajoittavat yritysten liike- ja ammattisalaisuudet, tarjoajamaiden antamiin tietoihin liittyvät luovutusrajoitukset sekä maanpuolustuksen edun vuoksi salassa pidettävät tiedot, ministeri sanoo Uutissuomalaiselle.

Tarjoustiedot tulevat aikanaan julkisiksi, mutta professori Mäenpään mukaan siihen saattaa mennä kymmeniä vuosia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt